De Tweede Kamer in Madurodam is compleet

Alle gebouwen die samen de Tweede Kamer vormen zijn nu te zien in Madurodam. Tot voor kort ontbrak bijvoorbeeld de halfronde vergaderzaal. Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de Staten-Generaal heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg op maandag 12 oktober 2015 het vernieuwde, complete Binnenhof in Madurodam geopend.

Twee eeuwen parlementaire democratie

De Voorzitter maakt een selfie in Madurodam
De Voorzitter maakt maandag 12 oktober een selfie in Madurodam. Achter haar staat Joris van Dijk, directeur van Madurodam. Rechts maakt Kars Veling, directeur van ProDemos een kiekje van de nieuwbouw in Madurodam

De Voorzitter verrichte de opening samen met een grote groep scholieren. Ze kreeg daarbij een door de scholieren samengestelde Miljoenennota overhandigd, onderdeel van het spel ‘Democracity’, dat door ProDemos is ontwikkeld.

Miniplaquette

“Het parlement vormt het hart van onze democratie. En daarom moet het voor iedereen herkenbaar zijn, ook in Madurodam”, zei Van Miltenburg bij de opening.

Ze had ook een verrassing: een miniatuurversie van de plaquette die op 16 oktober 2015, precies tweehonderd jaar nadat de eerste verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer plaatsvond, op het échte Binnenhof wordt onthuld. “Met de nieuwbouw waren we in Madurodam aan de late kant. Laten we met de plaquette nu eens te vroeg zijn. Ik hoop dat Madurodam hem een plekje kan geven op de muur onder de Oude Zaal. Als herinnering aan twee eeuwen parlementaire democratie, zoals we die vandaag nog kennen.”

Voorzitter Anouchka van Miltenburg in Madurodam