Commissiedebat over duurzaamheid en digitalisering

Hoe kan de digitale infrastructuur duurzamer worden en wat kan de Rijksoverheid hieraan bijdragen? Deze vragen staan centraal tijdens het debat dat de commissie voor Digitale Zaken op donderdag 21 maart van 13.00 tot 16.00 uur voert met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. U kunt het debat volgen via de livestream en Debat Direct.

Buitenaanzicht van een datacenter in Amsterdam: op een grasveld is de rechterhoek van een strak grijs gebouw gefotografeerd.
Datacenter in Amsterdam. Foto Rob Poelenjee.

Op de agenda staat onder andere een brief aan de Kamer van minister Adriaansens van november 2023. Daarin biedt zij twee onderzoeken aan die het ministerie heeft laten doen om een integraal plan voor duurzame digitalisering te kunnen maken. Het gaat om een onderzoek naar de bijdrage van de digitale sector aan nationale broeikasgasuitstoot. Het andere onderzoek gaat over hoe digitalisering in Nederland benut kan worden om de doelen voor verduurzaming te halen.

Keuzes aan nieuw kabinet

De keuzes die in het uiteindelijke plan voor duurzame digitalisering moeten worden gemaakt, laat de minister over aan het volgende kabinet, zo schrijft zij in de brief.

Rondetafelgesprek 

De commissie heeft, om zich verder in het onderwerp te verdiepen, onlangs een rondetafelgesprek gehouden over het onderwerp. Op 14 maart waren vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven, bedrijfskoepels en de wetenschap in de Tweede Kamer om hun kennis en visies te delen met de Kamerleden. 

Live volgen