Commissie Buitenlandse Zaken bezoekt Bosnië-Herzegovina

De commissie voor Buitenlandse Zaken brengt van donderdag 24 maart tot en met zondag 27 maart een werkbezoek aan Bosnië-Herzegovina. De commissie verdiept zich tijdens het bezoek in de politieke situatie in het land, en de ontwikkelingen op het gebied van politiek en veiligheid in de regio.

Kamerleden van de commissie Buitenlandse Zaken spraken op woensdag 23 maart ter voorbereiding op het werkbezoek met de ambassadeur van Bosnië-Herzegovina.

De Kamerleden Attje Kuiken (delegatieleider, PvdA), Ruben Brekelmans (VVD), Jan Paternotte (D66), Jasper van Dijk (SP) en Kati Piri (PvdA) brengen namens de commissie voor Buitenlandse Zaken het bezoek aan Bosnië-Herzegovina. Ter voorbereiding op het bezoek aan het land sprak de commissie op woensdag 23 maart met Almir Sahović, de ambassadeur van Bosnië-Herzegovina.

Programma

De commissie besteedt tijdens haar werkbezoek in het bijzonder aandacht aan de toegenomen spanningen in het land, mede naar aanleiding van recente verklaringen van de politicus Milorad Dodik. Bosnië-Herzegovina kent een presidentschap dat bestaat uit drie leden. Milorad Dodik is het Bosnisch-Servische lid. Hij streeft naar vergaande autonomie van het Servische deel van het land. Dat brengt de vrede en stabiliteit in gevaar.

Tijdens het bezoek gaat er ook aandacht naar de politieke- en veiligheidsontwikkelingen in de Balkanregio en de rol die Rusland hierin speelt. Kamerleden spreken onder andere met parlementariërs en vertegenwoordigers van de regering. Daarnaast praten de Kamerleden met jongeren over de toekomst van het land en ontmoeten zij journalisten, ngo’s en denktanks.

De delegatieleden bezoeken ook Srebrenica om de slachtoffers van de genocide te herdenken. Samen met de Moeders van Srebrenica (de nabestaanden van de mannen die zijn omgebracht na de val van Srebrenica) worden bloemen gelegd.