Briefing, gesprek en debat over coronavirus: volg het live

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 18 november vanaf 15.00 uur over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Voorafgaand aan dit debat krijgen Kamerleden vanaf 9.30 uur een technische briefing. U vindt de presentaties die daarbij horen in dit artikel. Daarna volgt een gesprek met twee gedragswetenschappers. U kunt de bijeenkomsten live volgen via deze site en de app Debat Direct.

Technische briefing: update coronavirus

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert van 9.30 tot 12.00 uur een technische briefing. Deze is opgedeeld in twee ronden: 

De Kamerleden krijgen van 9.30 tot 11.00 uur een update van de ontwikkelingen rond het coronavirus van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Van 11.00 tot 12.00 uur komen André van der Zande, voorzitter Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit en Mark Frequin, project Directeur-Generaal Dienst testen in oprichting van het ministerie van VWS naar de Kamer om hun deskundigheid te delen en vragen te beantwoorden. 

Presentaties

Gesprek met gedragsdeskundigen

Na een korte schorsing hebben de Kamerleden tussen 12.15 en 13.15 uur een gesprek met twee gedragsdeskundigen. De commissie heeft twee hoogleraren uitgenodigd: Marijn de Bruin, professor Health Psychology aan de Universiteit van Aberdeen en werkzaam voor de Corona Gedragsunit van het RIVM en Moniek Buijzen, professor Communication and Behavioural Change aan de Erasmus University Rotterdam. Zij kunnen meer vertellen over het verband tussen het menselijk gedrag en de bestrijding van het coronavirus. 

Plenair debat: ontwikkelingen rondom coronavirus

Daarna debatteert de Kamer vanaf 15.00 uur in de plenaire zaal over de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Voor het debat komen naar verwachting minister-president Rutte, minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en minister Van Ark van Medische Zorg naar de Kamer.

Volg het live