Briefing en hoorzitting over het coronavirus: volg het live

De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert op dinsdag 23 februari vanaf 10.00 uur een technische briefing. Centraal staat een draaiboek voor triage op basis van niet-medische overwegingen voor opname op de Intensive Care (IC). U vindt de powerpointpresentatie in dit bericht. De commissie houdt op dezelfde dag vanaf 14.00 uur een hoorzitting. Hierin spreken de Kamerleden met deskundigen over het herstelbeleid voor Nederland. U kunt de bijeenkomsten live volgen via deze site en de app Debat Direct.

Technische briefing: draaiboek triage IC-opname

Kamerleden spreken tijdens de technische briefing met experts over het draaiboek Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie. Dit draaiboek is opgesteld voor de situatie waarin de landelijke IC-capaciteit zodanig tekortschiet dat op basis van niet-medische criteria een selectie moet worden gemaakt tussen patiënten die wel of geen IC-zorg krijgen.

De briefing wordt verzorgd door:

  • René Héman, voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)
  • Peter Paul van Benthem, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en KNO-arts
  • Marina Eckenhausen, inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
  • Ilse van Stijn, vice-voorzitter taskforce Acute Infectiologische bedreigingen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en intensivist
  • Martine de Vries, hoogleraar Normatieve aspecten van de geneeskunde en kinderarts
  • Robert Sie, vice-voorzitter Federatie Medisch Specialisten en anesthesioloog

Een aantal sprekers neemt deel via videoverbinding.

Presentatie

Hoorzitting: het herstelbeleid voor Nederland

Tijdens de hoorzitting staat het herstelbeleid voor Nederland centraal. Op de agenda staat onder meer het onlangs verschenen briefadvies Een doorstart van de samenleving waarin drie planbureaus wijzen op de ingrijpende gevolgen van de coronapandemie voor de samenleving als geheel. In het advies wordt gepleit om zo snel mogelijk te starten met een samenhangend herstelbeleid. Ook wordt er verwezen naar de Denktank Coronacrisis die al eerder het opstellen van een herstelagenda adviseerde.

Sprekers tijdens de hoorzitting:

  • Mariëtte Hamer, voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) en voorzitter Denktank Coronacrisis
  • Pieter Hasekamp, directeur het Centraal Planbureau (CPB)
  • Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
  • Hans Mommaas, directeur Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

Woensdag 24 februari plenair debat

Op woensdag 24 februari debatteert de Tweede Kamer vanaf 11.30 uur plenair over de bestrijding van het coronavirus. Voorafgaand aan het plenaire debat krijgen Kamerleden vanaf 9.00 uur een technische briefing over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Volg live