Binnenhof in teken Veteranendag

Tijdens de Nederlandse Veteranendag op zaterdag 29 juni 2019 bedankt Nederland alle 111.000 veteranen die zich inzetten in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Namens de Tweede Kamer is Voorzitter Khadija Arib aanwezig bij de opening in de Ridderzaal en bij het defilé.

Parachutesprong Hofvijver
Zoals ieder jaar vond op de dag voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag op vrijdag 28 juni de paradropping plaats.

De opening van de dag vindt plaats in de Ridderzaal. Deze bijeenkomst, alleen voor genodigden, duurt van 10.00 uur tot 11.15 uur. De ceremonie in de Ridderzaal is op grote videoschermen te volgen in het Plazatheater op het Malieveld. Aansluitend is er een medaille-uitreiking op het Binnenhof.

Defilé

De Hofvijver en het Binnenhof vormen op zaterdagmiddag het decor van een kleurrijk defilé, afgenomen door de Koning. Meer dan 4000 militairen en veteranen marcheren rond de Hofvijver, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen. De route van het defilé, dat om 13.00 uur begint, loopt vanaf het Malieveld over de Koningskade, via het Korte en Lange Voorhout naar de Kneuterdijk. Vervolgens defileren de militairen via het Buitenhof, de Hofweg, het Spui, de Kalvermarkt, de Fluwelen Burgwal, de Herengracht, de Prinsessegracht via de Bosbrug weer terug richting het Malieveld. Het defilé wordt vooraf gegaan door een vliegshow ofwel een fly past, waarin onder meer F16’s, Chinooks, Apaches en historische toestellen over het Binnenhof vliegen.

Concert op het Malieveld

Het Malieveld vormt het hart van alle activiteiten. Er is eten en drinken, muziek, informatie, kinderactiviteiten en gezelligheid. De dag wordt afgesloten met een concert van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en zangeres Shirma Rouse.