Bezoek de Tweede Kamer tijdens de zomervakantie

Zoekt u nog een interessante en leuke bestemming in de zomervakantie? Kom dan gerust op werkdagen, tot en met vrijdag 24 augustus, langs in de Tweede Kamer. Neem een kijkje op de publieke tribune van de plenaire zaal, het bekendste werkterrein van de Kamerleden. Bovendien kunnen bezoekers plaatsnemen op de groene bankjes in de Oude Zaal en een kijkje nemen in de Rooksalon, waar portretten van oud-Kamervoorzitters hangen. Ook is in de centrale hal de tentoonstelling 'De Tweede Kamer in de steigers' te bezichtigen, over de geplande renovatie van het Binnenhof.

Praktisch

Tentoonstelling 'De Tweede Kamer in de steigers' in de Statenpassage, Tweede Kamer.

  • Ingang: Lange Poten 4.
  • Op werkdagen van maandag 16 juli tot en met vrijdag 24 augustus, van 10.00 tot 17.00 uur
  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee en houd rekening met een scanprocedure bij binnenkomst
  • Vanuit de Statenpassage kunt u de roltrap nemen naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer
  • Koffie, thee, fris én ijs kunt u met een pinpas kopen in de koffiecorner, het Statenlokaal

Tentoonstelling 'De Tweede Kamer in de steigers'

Scholieren van het Stedelijk Lyceum Zutphen openden op woensdag 11 oktober de tentoonstelling 'De Tweede Kamer in de steigers'.

De Tweede Kamer staat vanaf de zomer van 2020 in de steigers voor een grootschalige renovatie. Maar dit is zeker niet de eerste keer dat er wordt verbouwd aan het Binnenhof. De tentoonstelling ‘De Tweede Kamer in de steigers’ toont in tekst, beeld en 3D de verbouwingen door de eeuwen heen en geeft een kijkje in de huidige plannen.

Plenaire zaal en Oude Zaal

Naast de tentoonstelling in de centrale hal is ook de publieke tribune van de plenaire zaal, hét domein van het politieke debat, te bezoeken. Ook kunnen bezoekers plaatsnemen op de groene bankjes in de Oude Zaal en een kijkje nemen in de Rooksalon, waar portretten van oud-Kamervoorzitters hangen.

Damestoilet

De buitenkant van het Kamergebouw bleef lang min of meer hetzelfde, maar van binnen veranderde de huisvesting wel. Dat kwam bijvoorbeeld door de komst van elektrisch licht, centrale verwarming en de beëdiging van Suze Groeneweg als eerste vrouwelijke Kamerlid in 1918. Dit betekende dat er halsoverkop een ‘damesgarderobe’ mét toilet moest worden geplaatst!

De renovatie

Het Binnenhof wordt nu in één keer gerenoveerd. Dat duurt 5,5 jaar en kost maximaal €475 miljoen. De aannemers starten in 2020 met de werkzaamheden. Grootschalige renovatie is noodzakelijk voor meer veiligheid en betere werkomstandigheden voor gebruikers en bezoekers van het Binnenhof. En om het cultureel erfgoed voor de lange termijn te behouden. De tentoonstelling ‘De Tweede Kamer in de steigers’ geeft een goed en gevarieerd beeld van verbouwingen op het Binnenhof in het verleden, heden en toekomst.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Loading
00:00
00:00

Naar boven