Bevrijdingsfestival in de Tweede Kamer

Op zondag 5 mei 2019 deed de Tweede Kamer weer mee aan het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Bezoekers wandelden rond in het Kamergebouw, bekeken de plenaire zaal en volgden lezingen van de Universiteit Leiden over kiesrecht. Onder andere Woezel en Pip, Shary-Ann en de Eddy Zoey Band traden op.

Bevrijdingsfestival met Woezel en Pip

Honderden kinderen zitten zondagochtend 5 mei op de grond in de grote hal van de Tweede Kamer in spanning te wachten. “Komen Woezel en Pip echt?” vraagt een meisje aan haar moeder. Dan springen twee grote knuffels het podium op. “Woezel en Pip!” juichen de kinderen. Naast Woezel en Pip genoten de kinderen en hun ouders van een kindercircusshow.

Lezingen

De Tweede Kamer organiseerde in samenwerking met de Universiteit Leiden twee lezingen over het algemeen kiesrecht in Nederland. Prof. dr. Ruud Koole is hoogleraar politicologie, gespecialiseerd in de Nederlandse politiek en haar institutionele ontwikkeling. Koole vertelde de bezoekers hoe bijzonder het eigenlijk is dat we in vrijheid mogen stemmen. Prof. dr. Joop van Holsteyn is hoogleraar politiek gedrag en onderzoeksmethoden. In zijn lezing ging hij in op het kiesrecht en de opkomstplicht.