Anderhalve meter afstand in Kamergebouw

In het gebouw van de Tweede Kamer geldt vanaf maandag 15 november weer de 1,5 meter afstandsregel. Thuiswerken voor de Kamermedewerkers wordt opnieuw de norm en het aantal bezoekers dat iemand die in het Kamergebouw werkt mag ontvangen, wordt teruggebracht naar twee. Deze en andere coronamaatregelen heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp aangekondigd in een brief aan de Kamerleden op zaterdag 13 november.

Mede namens het Presidium schrijft de Kamervoorzitter dat de maatregelen die het kabinet op vrijdag 12 november heeft afgekondigd, ook gevolgen hebben voor het coronabeleid van de Tweede Kamer. Behalve de anderhalve meter afstand, het thuiswerken en het maximeren van het aantal bezoekers per persoon, betreft dit ook andere activiteiten in de Kamer. Zo wordt het aantal groepen scholieren dat via de organisatie ProDemos dagelijks de Kamer bezoekt, teruggebracht naar vijf. Deze komen zoveel mogelijk van dezelfde school. Het Kindervragenuur, dat op dinsdag 16 november zou plaatsvinden, wordt uitgesteld naar een nog te bepalen datum.

Parlementair werk voortzetten

"Voor ons allemaal – Kamerleden, medewerkers, bezoekers, journalisten – vallen de beperkingen zwaar. Het is belangrijk dat Kamerbewoners zich aan de basisregels, aangescherpte maatregelen en de werkwijze houden, zodat het parlementaire werk zo verantwoord en volledig mogelijk kan plaatsvinden", schrijft Vera Bergkamp. Vanaf maandag 15 november is het gebouw weer ingericht op de 1,5 meter afstand. 

Activiteiten Kamercommissies digitaal

Zij doet een beroep op de Kamercommissies om zoveel mogelijk activiteiten (o.a. procedurevergaderingen, technische briefings, petitie aanbiedingen, gesprekken) digitaal te houden. Kamerleden die werkbezoeken binnen Nederland hebben gepland, wordt gevraagd daar ´terughoudend en verstandig' mee om te gaan. Voor buitenlandse werkbezoeken gelden de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uitzondering

Voor parlementaire onderzoekscommissies wordt op dit moment een uitzondering gemaakt. De fysieke werkzaamheden van deze commissies kunnen onverkort worden voortgezet. Deze commissies werken met vertrouwelijke documenten en kunnen vanwege wettelijke vereisten sommige gesprekken niet digitaal laten plaatsvinden.  

Mondkapje

De laatste keer dat de coronaregels in het Kamergebouw werden aangescherpt was op 6 november. Sindsdien geldt de verplichting om een mondkapje te dragen in de publieke binnenruimtes. Het houden van 1,5 meter afstand werd toen een dringend advies.