Mondkapje verplicht in publiek deel van gebouw

Het dragen van een mondkapje is vanaf zaterdag 6 november 2021 weer verplicht in de publiek toegankelijke ruimten van het gebouw van de Tweede Kamer. Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt. Het parlementaire proces wordt onverkort voortgezet. Dit schrijft Kamervoorzitter Vera Bergkamp op 4 november 2021 in een brief aan de Kamerleden.

Parlementair proces gaat door

Tot de mondkapjesplicht is besloten naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet op 2 november 2021 aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Sinds het begin van de coronacrisis beoogt de Tweede Kamer een balans te vinden tussen het onverkort door laten gaan van het parlementaire proces, het bieden van een veilige werkplek voor Kamerleden, medewerkers en journalisten en het zo open en toegankelijk mogelijk zijn voor bezoekers", zo begint de Kamervoorzitter haar brief. Behalve de mondkapjesplicht en de thuiswerkregels die worden aangescherpt, zijn er geen wijzigingen in het huidige parlementaire proces en de toegang voor publiek tot de Kamer.  

Mondkapjes en 1,5 meter

De verplichting om een mondkapje te dragen geldt voor de publieke binnenruimtes. Het mondkapje mag af wanneer mensen zitten en bij het geven van interviews voor radio en tv. In de andere delen van het gebouw (beveiligd gebied) is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Het bewaren van 1,5 meter afstand is een dringend advies in alle ruimtes van de Tweede Kamer. 

Thuiswerken 

Sinds 3 november 2021 geldt de norm 'werk de helft van de tijd thuis'. Fracties zijn zelf verantwoordelijk voor de afspraken die zij maken met hun medewerkers.