Algemene Politieke Beschouwingen afgerond

Op vrijdag 21 september 2018 was in de Tweede Kamer het vervolg van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de begrotingsplannen van de regering voor volgend jaar. Centraal stonden de Miljoenennota en de rijksbegroting die op Prinsjesdag zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. Op woensdag 19 september kwamen alle fractievoorzitters aan het woord over de plannen voor 2019. Vrijdag beantwoordde premier Rutte de vragen van de Kamer. Daarna volgde nog een tweede ronde waarin Kamerleden moties konden indienen.

Algemene Politieke Beschouwingen

Een volle plenaire zaal
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen is het druk in de plenaire zaal.

Terugkijken en teruglezen dag 1

Terugkijken en teruglezen dag 2

Lees meer over de Algemene Politieke Beschouwingen 2018

Prinsjesdag

minister Hoekstra met het koffertje
Minister Hoekstra biedt het koffertje met de Miljoenennota en de rijksbegroting aan.

Miljoenennota en rijksbegroting

Op Prinsjesdag, dinsdag 18 september, sprak koning Willem-Alexander om 13.15 uur de troonrede uit in de Ridderzaal. Om 15.00 uur bood minister Hoekstra van Financiƫn in de Tweede Kamer het bekende koffertje aan. Dit deed hij voor de eerste keer sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III. In het koffertje zaten de Miljoenennota en de rijksbegroting. Daarin staan per ministerie de voorstellen voor uitgaven, verplichtingen en inkomsten van de rijksoverheid voor het jaar 2019. De Miljoenennota is een toelichting op de rijksbegroting.

Economische voorspoed

Het gaat economisch in veel opzichten goed met Nederland, aldus minister Hoekstra. Er is voor het vierde jaar achter elkaar een begrotingsoverschot, en Nederland kent de laagste werkloosheid in vijftien jaar.

Wel wil de regering op haar hoede blijven: de staatsschuld is nog altijd hoog en de invloed van wereldwijde economische schokken blijft op de loer liggen. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op woensdag 19 en vrijdag 21 september debatteert de Tweede Kamer met de regering over de plannen voor 2019.

Op de hoogtijdag van de Nederlandse democratie presenteerde het kabinet-Rutte III voor het eerst een eigen begroting. De begroting voor 2018 kwam van een kabinet dat al sinds 14 maart 2017 demissionair was.

troonrede in de ridderzaal
Koning Willem-Alexander spreekt de troonrede uit in de Ridderzaal
Naar boven