Afscheid van 'stayer' Sybrand Buma

De Tweede Kamer heeft vanmiddag afscheid van CDA-Kamerlid Sybrand Buma. Kamervoorzitter Khadija Arib speldde hem een koninklijke onderscheiding op en noemde hem een 'stayer', omdat hij zich in 25 jaar in de Tweede Kamer gestaag ontwikkelde: van fractiemedewerker tot -voorzitter.

Afscheid Sybrand Buma

Sybrand Van Haersma Buma verlaat de Tweede Kamer om burgemeester van Leeuwarden te worden. Hij is dan zeventien jaar CDA-Kamerlid geweest, waarvan de afgelopen negen jaar fractievoorzitter. Voordat hij Kamerlid werd, was hij al medewerker van de fractie. In zijn afscheidsspeech, die Kamervoorzitter Arib voorlas, keerde hij zich tegen de volgens hem ruwe omgangsvormen in de Tweede Kamer 'in deze tijd, waarin 'het debat gepolariseerder is dan ooit'. Volgens hem wordt niet alleen straattaal in het parlement gebezigd, maar 'schaamt de straat zich nu soms zelfs voor het parlement'.

Onderscheidingen

Buma werd bij zijn vertrek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Kamervoorzitter speldde hem de daarbij behorende versierselen op en overhandigde hem ook een Zilveren Koetsje, een aandenken dat eigenlijk is voorbehouden aan fractiemedewerkers en ambtenaren die 25 jaar bij de Kamer werken. Khadija Arib noemde hem een 'stayer' en prees hem om zijn deskundigheid en debatvaardigheden. Ze trok een vergelijking met de sporten die hij beoefent: roeien, fietsen, schaatsen. "Allemaal duursporten met lange afstanden. Zo bouwde je ook je politieke loopbaan op: van medewerker naar Kamerlid, vervolgens fractievoorzitter, en van de oppositie naar de coalitie."

Opvolger

Buma's opvolger is Pieter Heerma, sinds 2012 lid van de Kamer. De CDA-fractie koos hem op dinsdag 21 mei. Door de verschuivingen valt er een plek vrij binnen de fractie. Op woensdag 29 mei volgt de beëdiging van mevrouw Hilde Palland tot CDA-Kamerlid.  

Terugkijken

U kunt het afscheid van Sybrand Buma terugkijken via https://debatgemist.tweedekamer.nl