Afscheid twee Kamerleden

De Tweede Kamer nam op 6 juni 2019 afscheid van twee leden, Malik Azmani (VVD) en Martin van Rooijen (50PLUS).

Martin van Rooijen en Malik Azmani nemen afscheid van de Tweede Kamer.
Afscheid Martin van Rooijen en Malik Azmani

Martin van Rooijen nam vandaag afscheid van de Tweede Kamer, maar niet van het Binnenhof: hij wordt Eerste Kamerlid. Van Rooijen (1942) uit Oegstgeest werd in 2017 in de Tweede Kamer gekozen voor 50PLUS. De belastingspecialist was in de jaren 70 ook al eens Kamerlid, voor het CDA, en daarvoor nog (van 1973 tot 1977) staatssecretaris van Financiën, speciaal belast met fiscale zaken. 

Voorzitter Arib sprak het Kamerlid toe in de plenaire zaal: "Sinds u op 23 maart 2017 in de Tweede Kamer kwam, heb ik mijn handen aan u vol gehad. U trekt zich weinig aan van spreektijden, en u weet in ieder debat wel een onderwerp aan te snijden dat níet op de agenda staat." De Voorzitter prees van Rooijen voor zijn bevlogenheid en gedrevenheid: "We gaan u missen. De manier waarop u zich vastbijt en niet loslaat, en uw anekdotes over politiek en over sport. Het was nooit saai als u van de partij was." Van Rooijen werkte ook voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Shell.

Malik Azmani wordt Europarlementariër in Brussel.
Malik Azmani wordt Europarlementariër in Brussel.

De Tweede Kamer nam ook afscheid van Malik Azmani (1976). Hij wordt Europarlementariër in Brussel. "Jouw hart heeft altijd sneller geklopt voor Europa", sprak Voorzitter Khadija Arib hem toe. In de Kamer was Azmani woordvoerder asiel, migratie, de wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de AIVD namens de VVD. "Het waren geen gemakkelijke onderwerpen, maar ze lagen je na aan het hart", zei de Voorzitter.

In zijn afscheidsbrief, voorgelezen door de Voorzitter, benadrukte Azmani zijn bevoorrechte positie als lid van de Tweede Kamer. Hij gaf aan te vertrekken “met een beetje weemoed”, maar tegelijkertijd erg uit te kijken naar zijn nieuwe positie in het Europees Parlement: ”Sommige problemen overschrijden landsgrenzen.” Azmani werd VVD-Kamerlid na een carrière bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND).

Terugkijken

U kunt het afscheid van de twee Kamerleden terugzien via debatgemist.nl.