71 Tweede Kamerleden nemen afscheid

71 Tweede Kamerleden hebben op woensdag 22 maart 2017 afscheid genomen. Zij zijn na de verkiezingen van woensdag 15 maart niet herkozen of hebben uit eigen beweging besloten om de Kamer te verlaten. De vertrekkende Kamerleden werden persoonlijk toegesproken door Voorzitter Khadija Arib. Ten slotte voerde het langstzittende vertrekkende Kamerlid, SP'er Harry van Bommel, nog kort het woord.

Op dinsdag 14 februari werd in de plenaire zaal een groepsfoto gemaakt van de oude Tweede Kamer. 71 Kamerleden namen op woensdag 22 maart afscheid van de Tweede Kamer

"Gaat u er rustig voor zitten, zou ik zeggen", zo begon Kamervoorzitter Arib haar toespraak. Alle 71 Kamerleden die niet meer terugkeren in de Tweede Kamer kregen een persoonlijk woord van haar. In de meer dan twee uur durende speech ging het over politieke prestaties, maar ook over lief en leed.

Kijk en lees terug

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft bij twaalf vertrekkende Tweede Kamerleden een koninklijke onderscheiding opgespeld: Betty de Boer (VVD), Lea Bouwmeester (PvdA), Brigitte van der Burg (VVD), Yasemin Cegerek (PvdA), Angelien Eijsink (PvdA), Lutz Jacobi (PvdA), Anouchka van Miltenburg (VVD), Daniël van der Ree (VVD), Karin Straus (VVD), Grace Tanamal (PvdA), Roos Vermeij (PvdA) en Agnes Wolbert (PvdA).

Beëdiging nieuwe Kamer

Op donderdag 23 maart was de eerste vergaderdag van de nieuwe Tweede Kamer. Die begon met de beëdiging van een tijdelijk Voorzitter, gevolgd door de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer. Alle Kamerleden legden de eed of de belofte af. De Tweede Kamer kiest op woensdag 29 maart haar nieuwe Voorzitter.

Laatste vergadering oude Kamer

Voor het afscheid van de vertrekkende Kamerleden had de oude Tweede Kamer nog twee belangrijke punten op de agenda staan.

Allereerst het verslag van de commissie voor de Geloofsbrieven over de toelating van de nieuw gekozen Tweede Kamerleden. Op dinsdag 21 maart stelde de Kiesraad de uitslag van de verkiezingen officieel vast, inclusief de zetelverdeling. Het was aan de oude Tweede Kamer om de toelating van de nieuwe Tweede Kamerleden te bekrachtigen.

Daarna stelde de oude Kamer de ontwerpprofielschets voor de functie van Voorzitter vast.