‘Ondernemers ervaren te veel regeldruk’

Ondernemers ervaren te veel regeldruk en merken weinig tot niets van initiatieven van de overheid om het aantal regels te verminderen. Dat blijkt uit een internetoproep van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) van de Tweede Kamer, waarop meer dan 400 reacties kwamen. De uitkomsten kwamen op donderdag 1 november 2018 aan bod in een overleg van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) over regeldruk met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.

Internetconsultatie Regeldruk.

Terugkijken

Het algemeen overleg over regeldruk is terug te kijken via Debat Gemist.

Dubbel en complex

Via de internetoproep lieten ondernemers onder meer weten dat zij moeite hebben met dubbele of te complexe regels, die bovendien te snel veranderen.  Ook hoge kosten, te veel controles en het te snel opleggen van boetes worden genoemd. De vele regels zouden volgens ondernemers vernieuwing in de weg staan.  

Uit de sectoren zorg en landbouw, bosbouw en visserij kwamen de meeste reacties. Bij landbouw werd de fosfaatwetgeving veel genoemd. In de kinderopvang waren dat de eisen van de nieuwe Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang. Hier vindt u het document waarin ervaringen van de ondernemers zijn verzameld.

Internetoproep

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, zzp’ers of mensen die bezig zijn met het starten van een bedrijf konden hun ervaringen met regeldruk uiterlijk maandag 15 oktober delen door het invullen van een online enquête. De commissie wilde met de internetoproep uiteenlopende ervaringen van verschillende ondernemers uit de praktijk verzamelen. Zo kunnen Kamerleden zich een beter beeld vormen van de huidige regeldruk.

Vergadering

Op donderdag 1 november 2018 vergaderde de commissie EZK met staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) over regeldruk voor ondernemers. De praktijkervaringen met de uitwerking van regels zijn waardevolle achtergrondinformatie voor de Kamerleden bij deze vergadering.