Wijziging van de begroting van het ministerie van OCW

1 juli 2025, begroting – De Kamer debatteert met minister Bruins en staatssecretaris Paul van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de gewijzigde begroting van hun ministerie voor 2025. Centraal staan de bij de Voorjaarsnota aangekondigde bezuinigingen.

In november 2024 kondigde het kabinet onderwijsbezuinigingen van zo'n 2 miljard euro aan. Na breed protest van de Kamer en uit de onderwijssector is een deel van die bezuinigingen teruggedraaid. Maar de onderhandelingen over de Voorjaarsnota leverden nieuwe bezuinigingen op de OCW-begroting op. Het gaat om ongeveer een half miljard euro.

Bezuinigingen

De minister stelt zich op als slachtoffer van zijn eigen beleid, zegt Beckerman (SP). Dat er wordt bezuinigd op onderwijs terwijl de verhoging van het NAVO-budget wel zomaar wordt toegezegd, noemt de SP'er absurd.

Bezuinigen is niet leuk, maar soms wel noodzakelijk, zegt Soepboer (NSC). Er is in de afgelopen jaren volgens hem veel geld terechtgekomen in het onderwijs dat niet altijd doelmatig wordt besteed.

De financiële opgaven zijn groot en we hebben als kabinet een aantal grote maatschappelijke opgaven, zoals investeringen in defensie, zegt Bruins. Het resultaat voor het onderwijs pakte negatiever uit dan gehoopt, maar in totaal komt er nog steeds geld bij, benadrukt de minister.

Kansengelijkheid

Rooderkerk (D66) hekelt het schrappen van de Onderwijskansenregeling door de nieuwe bezuinigingen. Dat dit ruim 900 kansarme scholen en honderden banen raakt, verontrust haar. Sommige scholen rekenen al 30 jaar op deze steun, benadrukt ze.

De Onderwijskansenregeling is er juist voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, zegt Stultiens (GroenLinks-PvdA). Alle partijen in de Kamer stellen achterstanden te willen oplossen, maar de bezuiniging blijft staan, stelt hij.

De minister erkent dat de Onderwijskansenregeling een lelijke bezuiniging betreft, maar de rek is volgens hem uit de Onderwijsbegroting. Ook de staatssecretaris vindt het schrappen van de regeling per 2027 een moeilijke maatregel. Ze is daarom bereid op zoek te gaan naar een dekking buiten de eigen begroting, hoewel ze vreest dat ook collega-bewindspersonen geen budget over hebben.

Basisvaardigheden

Kisteman (VVD) vraagt aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs. Hij wil dat basisvaardigheden, voldoende personeel en structurele financiering voor scholen speerpunten zijn van het beleid. Een bezinning op hoe het geld besteed wordt is op zijn plaats, meent Uppelschoten (PVV). Hij wil meer aandacht voor lezen en rekenen.

De middelen voor basisvaardigheden verlagen, heeft effect op de kwaliteit van het onderwijs en daar wil het kabinet niet aan tornen, stelt Paul.

Maatschappelijke diensttijd

Ceder (ChristenUnie) betreurt de korting op de maatschappelijke diensttijd. Duizenden jongeren lopen deze kans volgens hem nu mis door aangescherpte subsidie-eisen. Op deze manier is het voor kleine stichtingen heel moeilijk om mee te doen, vreest Krul (CDA), terwijl die een heel waardevolle bijdrage leveren aan het programma voor de maatschappelijke diensttijd.

De Kamer stemt op 3 juli over de gewijzigde begroting en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct