Financiële wetgeving aangescherpt

8 september 2014, wetsvoorstel - Minister Dijsselbloem (Financiën) krijgt steun voor zijn jaarlijkse pakket wetgeving voor de financiële sector. Het past in de gezondmaking van de sector, menen Nijboer (PvdA) en Koolmees (D66).

Nieuwe wetten en regels op het terrein van financiële markten worden jaarlijks gebundeld aan de Kamer aangeboden. In het pakket van dit jaar wordt onder meer de verplichte bankierseed uitgebreid tot alle bankmedewerkers. Daarnaast worden meer medewerkers van banken en verzekeraars onderworpen aan een geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets. Verder krijgt de Nederlandsche Bank meer bevoegdheden om bijvoorbeeld bij bedrijven gegevens op te vragen. In reactie op de vrees van De Vries (VVD) voor overregulering, zegt de minister dat hij de proportionaliteit van de maatregelen voor kleine en grote ondernemingen nadrukkelijk in het oog zal houden.

Bankierseed wordt uitgebreid
"Het is geen wondermiddel, maar het past in het herstel van vertrouwen." CDA'er Van Hijum vindt het belangrijk dat meer medewerkers de bankierseed moeten afleggen. Ook Koolmees benadrukt het belang van een verbetering van de moraal in de financiële sector. Maar De Vries is bang voor uitholling van het belang van de eed en wil de groep van bankmedewerkers die de eed moeten afleggen juist beperken. De uitbreiding van de verplichte eed naar alle medewerkers komt van de banken zelf, zegt Dijsselbloem. Het afleggen van de eed wordt volgens hem in de sector niet als een straf maar eerder als een kwestie van beroepseer gezien.

Meer medewerkers getoetst op geschiktheid en betrouwbaarheid
Het aantal medewerkers van banken en verzekeraars dat onder de verplichte geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets valt, wordt uitgebreid. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten bepalen per onderneming wie de toets moet afleggen. Het is een intensieve toets, die zorgvuldig moet worden afgenomen, zegt de minister. Immers, een negatief oordeel heeft grote gevolgen voor de toekomst van een kandidaat in de financiële sector. Dijsselbloem zegt toe dat hij zal rapporteren over het aantal personen dat de toets moet afleggen. Voorkom in ieder geval dat dat aantal steeds blijft groeien, zeggen Van Hijum en De Vries.

DNB mag informatie opvragen
De Nederlandsche Bank houdt toezicht op financiële instellingen om de stabiliteit van het stelsel te bewaken. In dat kader mag de bank bij bedrijven, instellingen en vrijeberoepsbeoefenaren informatie opvragen om statistieken en analyses te kunnen opstellen. Merkies (SP) wil geen drempels in die bevoegdheid, maar De Vries vreest juist voor onnodige administratieve lasten. Ook de minister vindt dat de opvraagbevoegdheid ruim moet zijn. Daarbij zijn er natuurlijk wel waarborgen voor het omgaan met vertrouwelijke informatie, aldus Dijsselbloem. Hij is bereid om over drie jaar te evalueren hoe de de opvraagbevoegdheid van DNB heeft gefunctioneerd en welke gevolgen zij heeft gehad voor de administratieve lasten.

De Kamer stemt op 18 september over het wetsvoorstel.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.