Meer openheid over rulings

1 juni 2017, wetsvoorstel - "We moeten af van de schimmigheid rond rulings." Staatssecretaris Wiebes (Financiën) komt met het toezeggen van een jaarverslag tegemoet aan de roep om meer transparantie over belastingafspraken met multinationals.

Via rulings geeft de Belastingdienst bedrijven die zich in Nederland willen vestigen, vooraf zekerheid over hoe belastingregelgeving wordt toegepast. Daar is op zich weinig mis mee, vinden eigenlijk alle woordvoerders, ook omdat het banen oplevert. Maar rulings zouden niet misbruikt mogen worden voor het ontwijken van belasting.

Belastingontwijking is geen instrument meer in het Nederlandse vestigingsklimaat, benadrukt Wiebes: de stoute jongens zijn de klas uit gestuurd. Die draai is volgens hem de afgelopen vier jaar gemaakt.

Transparantie

Mede naar aanleiding van een aantal verzoeken om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur heeft Wiebes meer inzicht gegeven in de rulingpraktijk en de fiscale constructies die veel worden gebruikt.

Heeft de staatssecretaris wel altijd voldaan aan zijn actieve informatieplicht aan de Kamer? Omtzigt (CDA) heeft daar twijfels over. Maar volgens Wiebes is er geen informatie achtergehouden.

Maak net als België een database van alle rulings, suggereert Leijten (SP), zodat ze inzichtelijker worden. De staatssecretaris reageert daar welwillend op maar kiest een andere invulling. Hij is bereid om een jaarverslag te maken van de rulingpraktijk, inclusief categorieën en (geanonimiseerde) voorbeelden.

Belastingmoraal

Belastingontwijking door multinationals ondermijnt de belastingmoraal van burgers en kleine bedrijven, zo waarschuwt Van Rooijen (50PLUS). De belasting die multinationals ontwijken, betoogt Van Raan (PvdD), moet de winkel op de hoek betalen. Ook ontwikkelingslanden zijn volgens hem de dupe van belastingontwijking.

Iedereen moet een faire bijdrage leveren via het betalen van belastingen, benadrukt Wiebes.

Internationale aanpak

Binnen zowel de OESO als de EU zijn de afgelopen jaren afspraken gemaakt om belastingontwijking en -ontduiking te bestrijden, onder andere door het onderling uitwisselen van rulings.

Mulder (PVV) bepleit een internationale aanpak van belastingontwijking: we moeten hier niet verbieden wat ergens anders wel mag. Ook De Vries (VVD) ziet weinig in eenzijdige Nederlandse stappen.

NFIA

De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) heeft tot de taak om buitenlandse bedrijven wegwijs te maken in Nederland en de voordelen van ons vestigingsklimaat bij hen onder de aandacht te brengen. Het blijkt dat de overheid via de NFIA heeft meebetaald aan fiscale adviezen voor multinationals. Dit bevreemdt veel woordvoerders.

  • Van Weyenberg (D66): Nederland legt een te rode loper uit voor multinationals

  • Van der Lee (GroenLinks): absurd dat de overheid meebetaalt aan advies om belasting te ontlopen

  • Schouten (ChristenUnie): dit valt niet te rechtvaardigen

  • Nijboer (PvdA): het past niet in het streven om voorop te lopen bij het tegengaan van belastingontwijking

  • Azarkan (DENK): maak hier onmiddellijk een einde aan

De NFIA is er niet om belastingontduikers naar Nederland te lokken, verzekert minister Kamp (Economische Zaken), maar om buitenlandse investeringen aan te trekken. Dit is van groot belang voor de economische groei en de werkgelegenheid.

De Kamer sprak eerder op 19 januari over belastingontwijking. Zij stemt op 6 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.