Initiatiefwet uitzonderen voorrang vergunninghouders, afronding

22 juni 2022, initiatiefwetsvoorstel - Gemeenten kunnen statushouders en andere kwetsbare groepen voorrang geven als er een sociale huurwoning vrijkomt. Kops (PVV) wil dit voor statushouders onmogelijk maken. De Kamer debatteert over zijn voorstel.

Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, kunnen met een zogeheten urgentieverklaring voorrang krijgen bij het toewijzen van een sociale huurwoning. Gemeenten zijn dit sinds 2017 niet meer verplicht. Maar ruim 90% geeft dergelijke statushouders nog altijd zo'n verklaring, waarmee ze minder lang hoeven te wachten, net als bijvoorbeeld mensen die in een blijf-van-mijn-lijfhuis zitten.

Kops (PVV) wil dat hier een einde aan komt. Hij wijst op het grote woningtekort en de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Door de huidige regels is er verdringing van andere woningzoekenden. Hij wil af van deze discriminatie van Nederlandse woningzoekenden. Jansen (FVD) is het daarmee eens. Volgens hem kunnen Nederlanders nu al geen huis krijgen terwijl het woningtekort alleen maar stijgt.

Bezwaren

Maar is er wel sprake van verdringing? Op dit moment worden 9 van de 100 woningen voor statushouders ingezet, betoogt Geurts (CDA). Het kabinet wil dat dit er 13 worden. 87% is dus beschikbaar voor de overige inwoners van Nederland. Geen woningen toewijzen aan statushouders gaat volgens hem ook de integratie tegen.

Vluchtelingen hebben allerlei ellende meegemaakt en zitten daarna jarenlang in een azc, zegt Boulakjar (D66). Zij hebben bovendien een wettelijk recht op een woning. Hij wijst erop dat in vrijwel geen enkele gemeente bezwaar is aangetekend tegen de huidige regels.

Doorstroom

Gemeenten hebben de taak om statushouders een dak boven het hoofd te bieden. Door hen dit nu te verbieden, wordt de al overvolle opvang nog voller. Dit voorstel maakt dus een bestaand probleem nog groter, betoogt minister De Jonge (Volkshuisvesting). Hij wijst erop dat de Raad van State adviseerde om het voorstel niet in behandeling te nemen.

De Graaf (PVV) vindt dat het kabinet als een soort hypnose de boodschap doorgeeft dat er alleen maar een probleem is met de doorstroming. Maar de instroom van asielzoekers moet stoppen, en daar doet het kabinet niks aan, meent Eerdmans (JA21).

Met een verbod op voorrang worden de problemen in azc's niet opgelost, stelt De Groot (VVD). Hij wil statushouders samen met andere kwetsbare groepen met voorrang huisvesten in tijdelijke woningen. De Jonge zegt toe dat hij gaat onderzoeken welke voorraad daarvoor nodig is. Hij gaat ook proberen om de komende jaren duizenden extra flexwoningen te laten bouwen.

De Kamer sprak eerder op 31 mei over het initiatiefwetsvoorstel. Over het voorstel en de moties zal op 28 juni worden gestemd.

Zie ook: