Faillissement Co-Med en private equity in de zorg
21 mei 2025, debat - De Kamer debatteert met minister Agema (Volksgezondheid) over het faillissement van huisartsenketen Co-Med en de rol van private equity in de zorg.
Medio 2024 werd de commerciële huisartsenketen Co-Med failliet verklaard. Patiënten kwamen hierdoor in de problemen omdat ze niet meer ingeschreven stonden bij een huisartsenpraktijk. Deze zaak maar ook andere voorbeelden roepen vragen op: is het wel verstandig om private investeerders een grote rol te laten spelen in de zorg?
Nadelen commerciële zorgaanbieders
Als de focus op geld ligt, betoogt Claassen (PVV), lijden de kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg daaronder. Hij is kritisch over commerciële zorgketens: die maken excessieve winsten over de rug van zieke mensen, met ons zorggeld.
Co-Med heeft laten zien wat er gebeurt als we roofkapitalisten toelaten in de zorg, stelt Dijk (SP). Hij wil een parlementair onderzoek naar de invloed van private equity, niet alleen in de zorg maar ook breder in de samenleving.
Mensen hebben zonder huisarts gezeten omdat "commerciële aasgieren" winst maken belangrijker vonden dan zorg, benadrukt Bushoff (GroenLinks-PvdA). Hij verwijt de minister een gebrek aan beleid en vraagt haar om de koers te verleggen en te strijden tegen verdere commercialisering van de zorg.
Agema wil de zorg minder aantrekkelijk maken voor "graaiers". Daarom is ze van plan om met de Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders strengere regels te stellen aan zorgbedrijven. Maar een totaalverbod op private equity zou volgens haar leiden tot financieringsproblemen en daarmee tot minder zorgaanbod en langere wachtlijsten.
Terugdringen en reguleren
We moeten private equity fors terugdringen, zegt Jansen (NSC), met name waar er buitensporige winsten worden gemaakt, de kwaliteit tekortschiet of de continuïteit in gevaar komt. Zomaar volledig verbieden is volgens haar geen goed idee omdat er dan gaten in de zorg kunnen vallen.
Het gaat fout als niet zorg maar winst centraal komt te staan, zegt Krul (CDA). Daarom moeten er in ieder geval strenge voorwaarden komen. Bedrijven moeten voor de langere termijn betrokken zijn, moeten voldoende reserves hebben en er moet een stresstest komen. Ook de minister wil, met wettelijke regels, voorkomen dat zorgaanbieders te veel risico's nemen.
Aanpak misstanden
Marktwerking kan de zorg verbeteren, denkt Vermeer (BBB). Hij is dan ook niet principieel tegen private equity. Wel wil hij prikkels wegnemen die leiden tot misstanden, bijvoorbeeld door het aanpassen van de tarievenstructuur. Nu verdienen commerciële aanbieders namelijk geld door alleen eenvoudige zorg aan te bieden.
Het is belangrijk dat zorggeld aan de kwaliteit, toegankelijkheid, beschikbaarheid en veiligheid van zorg wordt uitgegeven, zegt Tielen (VVD). Wat haar betreft moet er dan ook meer gebeuren om fraude door "zorgcowboys" aan te pakken. Daarom stelt ze voor om een "zorgsheriff" aan te stellen. Opsporing van fraude is al belegd bij het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Arbeidsinspectie, zo reageert Agema.
De Kamer debatteerde eerder op 18 april 2024 over private equity in de zorg. De stemmingen over de tijdens het debat ingediende moties zijn op 27 mei.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct.