Energiebeleid wordt duurzamer

17 november 2014, begroting - De uitvoering van het energieakkoord. Windmolens op land en zee. Meer energiebesparing. De Kamer spreekt in het licht van de begroting met minister Kamp (Economische Zaken) over verduurzaming van het energiebeleid.

Door energiebesparing dalen de kosten van huishoudens. Er worden 30.000 extra arbeidsplaatsen geschapen. Het aandeel duurzame energie stijgt naar 14% in 2020. Jan Vos (PvdA) benadrukt de positieve effecten van het energieakkoord. "Slim, schoon en rendabel" is volgens Leegte (VVD) het streven. Maar in de ogen van Klever (PVV) leidt het energieakkoord juist tot verslechtering van de concurrentiepositie en de koopkracht. Van Veldhoven (D66) betreurt het dat Nederland achterloopt op andere Europese landen bij de transitie naar duurzame energie. Het wordt lastig om de doelstellingen voor duurzame energie nog te halen, vrezen Dik (ChristenUnie) en Van Tongeren (GroenLinks), maar Kamp heeft er vertrouwen in.

Draagvlak belangrijk voor windmolens op land

Het bouwen van windmolens op land heeft vertraging opgelopen, vooral door protesten van omwonenden die vrezen voor overlast. Bovendien zijn er volgens Klever negatieve gevolgen voor de recreatieve sector. De participatie moet beter worden geregeld, stelt Smaling (SP) vast. Verdeel de lusten en lasten beter om het draagvlak te vergroten, suggereert Mulder (CDA), die wil dat omwonenden meer profiteren van de bouw van windmolens. Maar dit zou er niet toe moeten leiden dat de doelstellingen niet worden gehaald, vinden Van Tongeren en Dik. We moeten onze rug recht houden, zegt Kamp, die verwacht er in overleg met de provincies uit te komen.

Windmolens dicht bij de kust of verder op zee?

De minister wil op zee opgewekte windenergie goedkoper maken, onder andere door meer windmolens dichter bij de kust te plaatsen. Maar veel kustgemeenten verzetten zich hiertegen, omdat ze vrezen voor horizonvervuiling. Een terechte zorg, vindt Mulder. Vos steunt het plan van Kamp, maar Leegte zet vraagtekens bij de berekeningen. Dichter bij de kust bouwen is goedkoper, erkent hij, maar verder op zee is de opbrengst hoger en constanter en is het onderhoud goedkoper. Als dit inderdaad met cijfers wordt onderbouwd, reageert Kamp, dan valt het nog in te passen in de plannen.

Er kan meer energie worden bespaard

Verschillende woordvoerder betogen dat er meer kan worden gedaan om energie te besparen. Smaling denkt dat de industrie "er een tandje bij kan doen". Er kan meer worden gedaan om restwarmte goed te benutten, zegt Van Veldhoven, bijvoorbeeld voor verwarming van huizen of kassen in het Westland. Vos stelt vast dat er weinig animo is voor leningen van het Energiebesparingsfonds en wijt dit aan de hoge rente en de bureaucratische regels.

Europese samenwerking is nuttig

Europese samenwerking op het terrein van energie heeft voordelen. Het is belangrijk om de afhankelijkheid van Rusland te verkleinen, benadrukt Leegte. Klever wil dat bereiken, en de winning van Gronings gas beperken, door meer vloeibaar gas via de haven van Rotterdam in te voeren. Van Veldhoven pleit voor het investeren in energienetwerken. Kamp wijst op de plannen voor de aanleg van elektriciteitskabels naar met name Duitsland. Door met buurlanden als Belgiƫ en Duitsland samen te werken bij het bouwen van windmolenparken op zee, valt volgens Mulder veel te besparen.

De Kamer stemt op 25 november over de moties die bij het debat zijn ingediend. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.

Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.