Debat over uitspraken minister Hoekstra

23 augustus 2022, debat - De Kamer onderbreekt haar reces voor een debat met minister-president Rutte (Algemene Zaken), minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over uitlatingen van Hoekstra over stikstofafspraken en koopkracht.

"2030 is niet heilig", stelde Hoekstra in het Algemeen Dagblad. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat in dat jaar de stikstofuitstoot met 50% gedaald moet zijn, maar de CDA-leider lijkt deze afspraak te willen loslaten. Daarnaast wil het CDA 10 miljard uittrekken voor koopkrachtherstel, blijkt uit het interview. De Kamer vraagt om uitleg.

Stikstofafspraken

"Een flinke man" lijkt Hoekstra door zijn uitlatingen over de stikstofdoelen, stelt Wilders (PVV). Maar houdt hij voet bij stuk of blijken het loze woorden? We hebben een spookrijder in het kabinet, zegt Klaver (GroenLinks). Hij wil helderheid van Hoekstra: wordt het regeerakkoord aangepast of niet?

Er is een impasse die moet worden doorbroken, zegt Heerma (CDA). Hij echoot de woorden van Hoekstra dat 2030 niet heilig moet zijn. Er moet draagvlak vanuit de samenleving komen, en daarbij passen volgens hem geen taboes. Het vereist moed om de hoofdstroom te weerstaan, zegt Dekker (FVD), die het CDA een rechte rug toewenst.

Afspraak is afspraak, beklemtoont Hermans (VVD). Ze hoopt dat Hoekstra de verwarring die het interview heeft opgeleverd, kan wegnemen. Paternotte (D66) noemt een duidelijk doel "bittere noodzaak". Hij wil een betrouwbaar bestuur dat zich aan afspraken houdt, ook als het moeilijk wordt. Dassen (Volt) spreekt van "klassiek uitstelgedrag", dat de kosten van herstel hoger en de kans van slagen kleiner maakt.

Geruzie

Dit kabinet houdt het land gegijzeld met politieke ruzies, terwijl eensgezindheid nodig is, zegt Kuiken (PvdA). Van der Staaij (SGP) benadrukt dat de regering met één mond hoort te spreken. "Ons gave landje valt uit elkaar", stelt Van der Plas (BBB). Ouwehand (PvdD) spreekt van een "foeilelijk trucje" van het CDA. Een kabinetscrisis is de enige crisis die goed is voor ons land, meent Van Haga (Groep Van Haga).

Het interview met Hoekstra schuurt met het regeerakkoord, reageert Rutte, maar de leden van het kabinet hebben voldoende vertrouwen in elkaar om door te gaan. Overigens vindt hij dat er "enige ruimte is voor kleur op de wangen van een partijchef".

Het regeerakkoord geldt op dit moment, verklaart Hoekstra. Met het interview, dat hij als CDA-partijleider heeft gegeven, heeft hij slechts willen aangeven dat er niet al te dogmatisch mee moet worden omgegaan. Voor het halen van de stikstofdoelen zal "in sommige gevallen" meer tijd nodig zijn, zegt de minister. Overigens wacht het kabinet de uitkomsten van het proces-Remkes af.

Koopkracht

1,3 miljoen mensen zullen volgend jaar in armoede leven, terwijl grote bedrijven hysterische winsten maken, benadrukt Marijnissen (SP). Het kabinet doet hier volgens haar "geen klap" aan. Segers (ChristenUnie) vindt het "onbestaanbaar" dat het goed gaat met de schatkist van ons land, maar slecht met de portemonnee van veel mensen.

Azarkan (DENK) spreekt van de "grootste koopkrachtcrisis ooit". Omtzigt wil dat de regering komt met een strategie voor de zekerheid en betaalbaarheid van voedsel en energie. Ook Eppink (JA21) vindt dat er acute lastenverlichting nodig is.

Het kabinet werkt hard aan een pakket ter ondersteuning van kwetsbaren en middengroepen, reageert Van Gennip. Ook komen er maatregelen om te zorgen dat werken loont. De minister wil haast maken met een herziening van de arbeidsmarkt en doet een oproep aan werkgevers om de lonen te verhogen. Verder wijst zij erop dat met de energieleveranciers wordt gesproken over maatregelen om betalingsproblemen te voorkomen.

Premier Rutte wijst op de 7 miljard die het kabinet voor dit jaar al heeft uitgetrokken en wil niet vooruitlopen op de aanvullende maatregelen die op Prinsjesdag bekend zullen worden gemaakt. Hoekstra voegt toe dat hij in het interview heeft willen aangeven hoe het CDA ertegen aankijkt.

Over de ingediende moties wordt aansluitend aan het debat gestemd.

Zie ook: