Thema's en werkwijze
De commissie voor Klimaat en Groene Groei (K&GG) controleert de wetgeving en het beleid van de minister van Klimaat en Groene Groei. De commissie gaat in het kader van haar controlerende en (mede)wetgevende taak periodiek met de minister in debat. Naast deze debatten kunnen leden van de commissie ook schriftelijke vragen stellen, moties en amendementen indienen.
Werkwijze
Werkwijze van de commissie
De commissie voor Klimaat en Groene Groei (K&GG) controleert de wetgeving en het beleid van de minister van Klimaat en Groene Groei. Dit doet zij onder andere door:
- het voeren van debatten met de minister;
- het stellen van mondelinge of schriftelijke vragen;
- het indienen van moties en amendementen.
Hoe vergaren de Kamerleden informatie?
Kamerleden beschikken graag over de meest actuele en relevante inzichten. Die kunnen verkregen worden via stukken van de minister en via debat. Daarnaast werkt de Kamercommissie ook voortdurend aan haar eigen kennispositie. Dit doet zij door:
- het afleggen van werkbezoeken;
- het organiseren van rondetafelgesprekken;
- advies te vragen aan wetenschap, colleges van advies, planbureaus of de rekenkamer;
- extern, onafhankelijk onderzoek te (laten) doen;
- parlementair onderzoek in te stellen.
Thema’s
De commissie voor Klimaat en Groene Groei houdt zich voornamelijk bezig met de onderwerpen waarvoor de eerste verantwoordelijkheid bij de minister van Klimaat en Groene Groei ligt. Dit gaat bijvoorbeeld om klimaatbeleid (mitigatie), de verduurzaming van de industrie, het Klimaatfonds, energiebeleid, mijnbouw en de ontmanteling van het Gronings gasveld.
Klimaatbeleid
In navolging van het internationale klimaatakkoord van Parijs in 2015 heeft Nederland haar eigen nationale Klimaatakkoord afgesloten in 2019. Het is een overeenkomst tussen veel organisaties en bedrijven in Nederland om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarmee wordt de opwarming van de aarde beperkt. Het nationale Klimaatakkoord is de fundering van het Nederlandse inzet wat betreft klimaatbeleid.
Iedere vijf jaar maakt de regering een Klimaatplan, welke een vooruitblik geeft op te voeren beleid voor de komende jaren. Ook wordt er ieder jaar een monitor uitgebracht welke de voortgang van het klimaatbeleid weergeeft. Dit heet de Klimaat- en Energieverkenning (KEV).
Energiebeleid
De manier waarop we in ons land energie opwekken, opslaan en transporteren speelt een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. In de commissie komen daarom verschillende energievraagstukken aan de orde. Er gaat in het bijzonder aandacht uit naar kernenergie en windenergie op land en zee. Verder staat leveringszekerheid en de betaalbaarheid van de energierekening voor huishoudens op de agenda.
Netcongestie
Op veel plekken in Nederland is er onvoldoende ruimte op het elektriciteitsnet. We gebruiken en wekken steeds meer elektriciteit op. Dit komt onder andere doordat we overstappen van aardgas naar duurzaam opgewekte stroom door zon en wind. Het huidige elektriciteitsnet is hier nog niet op berekend. Dit zorgt voor file op het elektriciteitsnet: netcongestie.
Mijnbouw
Op diverse plekken in Nederland worden belangrijke grondstoffen, zoals olie, gas en zout, gewonnen door mijnbouw. Dat gebeurt op land en op zee. Zo wordt er onder andere olie gewonnen in Schoonebeek in Drenthe en zout onder de Waddenzee bij Harlingen. Gas wordt gewonnen in veel kleine velden, maar het meest bekend is de gaswinning in Groningen.
De commissie voor K&GG debatteert regelmatig met de minister over onderwerpen die te maken hebben met mijnbouw. Kamerleden gaan bijvoorbeeld in debat over de ontmanteling van het Groningenveld, gaswinning in de Noordzee, en de olie- en zoutwinning en de gevolgen daarvan voor verschillende regio’s in Nederland. De commissie debatteert ook over geothermie, oftewel aardwarmte: het oppompen van warm water uit diepe aardlagen.