E-mailprocedure : Gesprek via bijzondere procedure

De vergadering is geweest

31 augustus 2021
16:00 uur
Van: Commissie BiZa
Verzonden: maandag 30 augustus 2021 09:49
Aan: GC-Commissie-BiZa
Onderwerp: E-mailprocedure - gesprek via bijzondere procedure
 
Geachte leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken,
 
Het lid Leijten (SP) stelt voor om via een bijzondere procedure de organisatie van een gesprek te willen vormgeven. Zie bijgaand verzoek.
 
Ik verzoek u uiterlijk dinsdag 31 augustus 2021 te 16.00 uur te laten weten of u met dit voorstel * kunt instemmen.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende: 4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid. Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
Met vriendelijke groet,
 
Charles Roovers
Plaatsvervangend griffier
Griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken


 
Van: Leijten, R.M. <R.Leijten@tweedekamer.nl>
Verzonden: donderdag 26 augustus 2021 22:33
Aan: Commissie BiZa <cie.biza@tweedekamer.nl>
Onderwerp: gesprek via bijzondere procedure
 
Geachte griffier,
 
Graag zou ik via een bijzondere procedure de organisatie van een gesprek willen vormgeven. Hieronder vindt u de toelichting.
Wilt u – gezien het spoedeisend karakter in verband met de planning van het gesprek – dit verzoek via e-mailprocedure aan de andere Leden van de commissie willen voorleggen?
 
 
Gesprek over de interpretatie en handhaving van de Grondwet, Kieswet en de gedragscode voor bewindslieden met betrekking tot de verenigbaarheid van functies
 
Drie Kamerleden bekleden sinds enige tijd een nevenfunctie als demissionair bewindspersoon. Deze situatie is ontstaan door een benoeming van de Koning na de verkiezingen, de benoeming van de Leden door de Kiesraad en de toelating tot de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Over de vraag of deze twee functies verenigbaar zijn is discussie ontstaan en op 19 augustus vroeg de Tweede Kamer advies aan de Raad van State over de verenigbaarheid van de functie van Kamerlid en demissionair bewindspersoon. De formulering luidt:
“Van de Raad van State voorlichting te verkrijgen over de betekenis van artikel 57 Grondwet ten aanzien van de verenigbaarheid van functies met het Kamerlidmaatschap. Daarbij is een voorlichting gewenst over de verhouding tot het staatsrecht van de recent toegepaste praktijk en hoe in de toekomst in demissionaire periodes na verkiezingen moet worden omgegaan met demissionaire bewindspersonen die in de Kamer zijn gekozen.”
Het lid Leijten stelt voor een gesprek te voeren over of de functies verenigbaar zijn volgens de Grondwet, de Kieswet en tevens de gedragscode voor bewindslieden. Daarbij zou ook de vraag hoe de verenigbaarheid of onverenigbaarheid dient te worden vastgesteld en gehandhaafd.
 
Dit gesprek alsmede het advies van de Raad van State kan dienen ter voorbereiding op het plenaire debat over de positie van de Kamerleden die tevens demissionair bewindspersoon zijn. Dit debat wordt in de eerste weken na het zomerreces van 2021 verwacht.
 
 
Genodigden:
  • Prof. Mr. P.P.T Bovend’Eert – hoogleraar Staatsrecht, Radboud Universiteit
  • Prof. Dr. W.J.M Voermans – hoogleraar Staats- en Bestuursrecht, Universiteit Leiden
  • Drs. W.J Kuijken – voorzitter Kiesraad
  • J. D. Snel – historicus
  • Prof. Dr. B. van den Braak – hoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel, Universiteit Maastricht
 
Dit gesprek kan plaatsvinden op 7 september van 17.00 tot 19.00 in de Max van der Stoel zaal, in de Tweede Kamer.
 
Het advies van de Raad van de State wordt verwacht voor 7 september zodat deze bij het gesprek betrokken kan worden.
 
 
 
Met vriendelijke groet,
 
 
Renske Leijten
SP Kamerlid Democratie en Bestuur, Klimaat en Economische Zaken
 
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Gesprek via bijzondere procedure

    Te behandelen:

    Loading data