E-mailprocedure : Voorstel voor aangepaste planning en gewijzigde opzet van het jaarlijkse gesprek over macro-economische risico's voor het financiële stelsel

De vergadering is geweest

13 mei 2020
16:00 uur
Commissie: Financiën
Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën

UITKOMST E-MAILPROCEDURE
 
Geachte leden,
 
Het tweeledige voorstel dat ik u gisteren in deze e-mailprocedure heb voorgelegd, is deels achterhaald door de bekendmaking, vanmiddag, van een nieuw vergaderregime van de Kamer vanaf 18 mei.
Daardoor is het niet nodig om het op 10 juni a.s. geplande gesprek met DNB en CPB een dag te verplaatsen, zoals was voorgesteld. Bovendien blijkt uit het bekendgemaakte vergaderregime dat verplaatsing van het gesprek naar dinsdagmiddag 9 juni niet opportuun is, nu dat zou conflicteren met het vragenuur en de stemmingen. Het gesprek blijft daarom geagendeerd op woensdag 10 juni.
 
Het tweede element van het voorstel is nog wel actueel. Dat behelsde een wijziging in de opzet van het jaarlijkse gesprek over macro-economische risico's voor het financiële stelsel. Voorgesteld was om dit jaar het gesprek niet alleen te voeren met de president van De Nederlandsche Bank en de directeur van het Centraal Planbureau, maar ook met de voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten.
 
In het kader van deze e-mailprocedure hebben de volgende fracties aangegeven het voorstel te steunen:
                VVD, PVV, CDA, GroenLinks, SP, PvdA, 50PLUS en SGP
De overige fracties hebben niet gereageerd.
Dit betekent dat het voorstel is aangenomen.
 
De voorzitter van de AFM zal worden uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek op 10 juni aanstaande, van 13.00 tot 15.15 uur.
In verband met de uitbreiding van het aantal genodigden wordt aldus voor het gesprek met 15 minuten meer uitgetrokken dan oorspronkelijk beoogd.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

--------------------------------------------- 
 
Geachte leden,
 
Uw commissie heeft eerder dit jaar ingestemd met het voeren van het jaarlijkse openbare gesprek met De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) over macro-economische risico's voor het financiële stelsel op woensdag 10 juni, van 13.00 tot 15.00 uur.
 
Aangezien bij het huidige vergaderregime van de Kamer de woensdagen in beginsel voorbehouden zijn voor plenaire debatten, en bovendien een andere commissie op 10 juni reeds activiteiten heeft geagendeerd, heb ik gezocht naar een alternatieve datum voor het gesprek. Het kan immers niet uitgesloten worden geacht dat genoemd gesprek moet worden verplaatst.
 
Uit contact met DNB en het CPB is gebleken dat het openbare gesprek zou kunnen worden gehouden op dinsdag 9 juni, van 14.00 tot 16.15 uur.
Tevens is gebleken dat DNB en het CPB, in overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Kamer willen voorstellen het jaarlijkse gesprek dit jaar uit te breiden met de AFM. De AFM is, net als DNB, lid van het Nederlandse Financieel Stabiliteitscomité, en heeft een eigen verantwoordelijkheid op het gebied van financiële stabiliteit. De AFM richt zich in haar gedragstoezicht onder meer op stabiliteitsrisico’s  op het terrein van kapitaalmarkten en vermogensbeheer.
De aanleiding voor het voorstel het gesprek dit jaar met de drie genoemde instanties te voeren, is gelegen in de coronacrisis.
 
Hoewel thans nog geen duidelijkheid bestaat over het vergaderregime van de Kamer in de maand juni leg ik u, gelet op het voorgaande, thans reeds het volgende voorstel ter besluitvorming voor:
 
Stemt u in met verplaatsing van het gesprek over macro-economische risico's voor het financiële stelsel naar dinsdag 9 juni van 14.00 tot 16.15 uur alsmede met uitbreiding van de daarvoor uit te nodigen personen (te weten, naast de heer Knot van DNB en de heer Hasekamp van het CPB, mevrouw Van Geest van de AFM)? Ieder van de gasten zou gevraagd kunnen worden achtereenvolgens een inleiding van max. 12,5 minuten te geven, waarna iets meer dan anderhalf uur zou resteren voor het stellen en het beantwoorden van vragen.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk woensdag 13 mei, om 16.00 uur, te laten weten of u met het voorstel instemt (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht).
Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën