Technische briefing : Ambtelijke briefing over het wetsvoorstel maatregelen voor een toekomstbestendig onderwijsaanbod in het basisonderwijs

De vergadering is geweest

6 april 2017
10:00 - 10:45 uur
Locatie: Klompézaal
Commissie: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Bijlage

Deelnemers

  • P.H. van Meenen (D66)
  • B. Becker (VVD)
  • E.M. Westerveld (GroenLinks)
  • J.P. Kwint (SP)
  • K.A.E. van den Hul (PvdA)

Agendapunten

  1. 1

    Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet medezeggenschap op scholen en de Wet primair onderwijs BES in verband met maatregelen voor een toekomstbestendig onderwijsaanbod in het basisonderwijs

    Te behandelen:

    Loading data
  2. 2

    Doel, context en korte inhoud van het wetsvoorstel


    Het wetsvoorstel schept meer mogelijkheden tot herschikking van het onderwijsaanbod. Het wordt makkelijker om een school van kleur te laten verschieten of om te zetten en een school binnen de gemeentegrenzen te verplaatsen en uit te breiden met een richting (het mogelijk maken dat een nevenvestiging een andere richting heeft dan de hoofdvestiging)[1].
    Op dit moment mag een school alleen worden omgezet, de richting van een school alleen worden gewijzigd of mag een school alleen worden verplaatst naar een locatie buiten het bestaande voedingsgebied, als de school daarna volgens prognoses binnen een bepaalde termijn de stichtingsnorm haalt. De stichtingsnorm ligt ruim boven de opheffingsnorm en is minimaal 200 leerlingen. Deze norm kan in dichtbevolkte gebieden oplopen tot 333 leerlingen. In gebieden met een leerlingendaling is daarmee in de praktijk het omzetten, het veranderen van de richting of de verplaatsing van een school vrijwel onmogelijk.
    Bij een splitsing van de gemeentelijke opheffingsnorm gaan de gesplitste normen eerder in (nu is er eens in de vijf jaar een moment waarop splitsing mogelijk is).
    Ook wordt de termijn voor het melden van de vrijwillige opheffing van een verzelfstandigde openbare school versoepeld.
    Ten slotte wordt de verplichte achterbanraadpleging door de medezeggenschap ingevoerd voorafgaand aan  het al dan niet instemmen bij fusie en advies bij sluiting van hun school.
    Deze voornemens zijn ook al eerder via het regeerakkoord uitgewerkt in de drie voortgangsrapportages over de uitvoering maatregelen leerlingendaling funderend onderwijs[2].
     
    [1] Zie ook Kamerstuk 33400-VIII-164 : Brief d.d.12 juli 2013 met een reactie op het Onderwijsraadadvies "Artikel 23 Grondwet in maatschappelijk perspectief" : hierin kondigt de staatssecretaris onderhavig wetsvoorstel aan.
    [2] Zie Kamerstuk 31293-167; 31293-203 en 31293-336