E-mailprocedure : Verzoek van het lid Pouw-Verweij c.s. tot uitstel van het wetgevingsoverleg Wet toekomst pensioenen (36067) d.d. 12 september 2022

De vergadering is geweest

7 september 2022
14:00 uur
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
 
Onderstaand treft u een verzoek van het lid Pouw-Verweij c.s. tot uitstel van het wetgevingsoverleg Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen) (36067), thans gepland op maandag 12 september a.s.
 
Graag verneem ik uiterlijk woensdag 7 september 2022 om 14.00 uur of u met dit verzoek kunt instemmen. Spoedig daarna zal ik u informeren of het verzoek wordt gehonoreerd.*
 
Indien het verzoek tot uitstel wordt gehonoreerd, kan tijdens de reguliere procedurevergadering van uw commissie d.d. 13 september 2022 besluitvorming plaatsvinden over het al dan niet inplannen van een commissiedebat met de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de stand van zaken van het wetsvoorstel.
 
Met vriendelijke groet,
Laura Blom
Adjunct-griffier commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20 tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Van: Pouw-Verweij, N.J.F. <n.pouw-verweij@tweedekamer.nl>
Verzonden: dinsdag 6 september 2022 12:29
Aan: Commissie SZW <cie.szw@tweedekamer.nl>
Onderwerp: Verzoek uitstellen WGO WTP
 
Geachte voorzitter,
 
Op maandag staat het WGO over de wet toekomst pensioenen op de agenda.
Het was de bedoeling om voor die tijd de scenario’s te hebben. Het is zelfs zo dat het mandaat van de commissie geeindigd is (het liep tot 31 augustus) en dat de commissie geen resultaat heeft en zelfs weigert ons te woord te staan.
 
Op basis van de scenario’s wordt de sleutel (bij de vba methode) vastgelegd om het invaren vorm te geven. Het gaat om een herverdeling van zeker 1400 miljard euro en we kennen dus niet de details hoe dat gebeurt.
 
De P-scenario’s zijn zeer belangrijk: zij bepalen de maximum fiscale premie, de evenwchtigheid, het pensioenoverzicht en meer.
over de pensioenwet te debatteren zonder de scenario’s is zoals debatteren over de AOW zonder dat we een idee hebben hoe hoog de uitkering is en wanneer die ingaat. 
 
Daarom verzoeken wij het WGO uit te stellen.
 
Indien collega’s er prijs op stellen om wel een kort commissiedebat te houden over de stand van zaken en hoe nu verder (zodat we de minsiter kunnen bevragen over wat de commissie haar heeft meegedeeld), dan is dat natuurlijk wel mogelijk
Wij verzoeken u hiervoor een procedurevergadering uit te schrijven of een email procedure.
 
Vriendelijke groet,
 
Nicki Pouw-Verweij
Pieter Omtzigt
Bart van Kent
Caroline van der Plas
Léon de Jong
Chris Stoffer
Farid Azarkan
Christine Teunissen
Laurens Dassen

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek tot uitstel van het wetgevingsoverleg Wet toekomst pensioenen (36067) op 12 september 2022

    Te behandelen:

    Loading data