E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van het lid Romke de Jong (D66) om het commissiedebat Staatsdeelnemingen op 22 juni te annuleren

De vergadering is geweest

16 juni 2022
16:00 uur
Commissie: Financiën

[UITKOMST E-MAILPROCEDURE]

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Op het aan u voorgelegde voorstel, gedaan namens het lid De Jong (D66) met steun van de fracties van CDA en ChristenUnie, om het commissiedebat Staatsdeelnemingen van woensdag 22 juni te annuleren hebben de volgende fracties met instemming gereageerd:
   VVD, PVV en SGP.
De volgende fracties hebben zich tegen het voorstel uitgesproken:
   SP en BBB.
 
Van de overige fracties is geen reactie ontvangen. Wel heeft de niet in de commissie Financiën vertegenwoordigde Groep Van Haga laten weten in te stemmen met het voorstel. Deze instemming telt echter op grond van art. 7.20,  lid 1 RvO niet mee voor het resultaat.
 
Geconcludeerd moet worden dat een meerderheid van de Kamer het voortel om het commissiedebat Staatsdeelnemingen te annuleren steunt. Het voorstel is derhalve aangenomen.
 
Van de zijde van het ministerie heb ik het verzoek ontvangen om, met het oog op de agenda van de staatssecretaris van Financiën, het door de annulering van het genoemde debat vrijkomende tijdsblok op woensdag 22 juni te gebruiken voor het commissiedebat FATCA, dat nu nog is gepland op dinsdag 21 juni. Mede namens uw commissievoorzitter deel ik mee dat dit verzoek van de staatssecretaris wordt ingewilligd.
Een convocatie voor het te verplaatsen commissiedebat FATCA wordt u morgen toegezonden.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën



Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Het lid Romke de Jong (D66) doet uw commissie in de hieronder opgenomen e-mail het voorstel om te besluiten tot het annuleren van het op 22 juni 2022 geplande commissiedebat Staatsdeelnemingen. De voor dat debat geagendeerde zaken (zie Activiteit) zouden, indien het voorstel wordt gesteund, worden toegevoegd aan de agenda van het op 12 september 2022 te houden notaoverleg over de (nog te ontvangen) Nota Deelnemingenbeleid.
 
Tot het houden van het commissiedebat Staatsdeelnemingen, in het kader van de vaste monitoringscyclus staatsdeelnemingen, had uw commissie besloten in de procedurevergadering van 23 februari jl. Tot het houden van het notaoverleg heeft uw commissie besloten in de procedurevergadering van 25 mei, waarbij tevens is besloten tot het handhaven van het separate commissiedebat (zie Besluit).
 
Desgevraagd heeft de heer Romke de Jong mij laten weten dat zijn voorstel om het commissiedebat te annuleren, wordt gesteund door de fracties van het CDA en de ChristenUnie.
 
Nu het commissiedebat Staatsdeelnemingen op 22 juni en de eerstvolgende procedurevergadering de dag daarvoor (21 juni) worden gehouden, leg ik namens uw voorzitter via deze e-mailprocedure het voorstel aan de commissie ter besluitvorming voor.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk morgen, donderdag 16 juni, om 16.00 uur, te laten weten of u instemt met het voorstel van het lid Romke de Jong om het commissiedebat Staatsdeelnemingen te annuleren (graag door middel van een ‘Allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren over de uitkomst.*
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

 
 
Van: 
Verzonden: dinsdag 14 juni 2022 15:00
Aan: Commissie Financiën 
CC: Jong, R.H. de (Romke) 
Onderwerp: Verplaatsen CD Staatsdeelnemingen
 
Geachte griffie,
 
Namens het lid Romke de Jong verzoek ik om een e-mailprocedure aan de commissie Financiën, met het verzoek om het geplande commissiedebat Staatsdeelnemingen (22/06) uit te stellen en samen te voegen met een (nog te plannen) overleg over de nota deelnemingenbeleid (die de commissie op korte termijn verwacht te ontvangen).
 
Middels overleg over de nota deelnemingenbeleid kan het debat zich beter richten op de hoofdlijnen van het deelnemingenbeleid, zeker omdat recent is al is gesproken over een casus als KLM. Als dit verzoek nog vragen oproept of nadere toelichting behoeft horen we dat uiteraard graag!
 
Vriendelijke groeten,

Beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie D66

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel van het lid Romke de Jong (D66) om het commissiedebat Staatsdeelnemingen op 22 juni te annuleren

    Het voorstel is aangenomen.
  2. 2

    Voor het commissiedebat Staatsdeelnemingen geagendeerde zaken, die worden verplaatst naar het notaoverleg op 12 september 2022 over de Nota Deelnemingenbeleid

    Te behandelen:

    Loading data

    Loading data

    Loading data