E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel voor behandelwijze van de brief over uitwerking steunmaatregelen KLM en de daarmee samenhangende begrotingswet

De vergadering is geweest

26 juni 2020
15:00 uur
Commissie: Financiën
 
Van: Commissie Financiën
Verzonden: vrijdag 26 juni 2020 15:32
Aan: GC-Commissie-FIN
CC: Commissie Financiën ; GC-Commissie-I&W
Onderwerp: [UITKOMST E-MAILPROCEDURE] - Voorstel voor behandelwijze van de brief over uitwerking steunmaatregelen KLM en de daarmee samenhangende begrotingswet
 
Geachte leden,
 
Op het voorgelegde voorstel voor de behandeling van de brief over de steunmaatregelen voor KLM en de daarmee samenhangende zesde incidentele suppletoire begroting hebben de volgende fracties gereageerd:
 
                VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, SGP.
 
Deze fracties hebben ingestemd met het voorstel. Van de overige fracties is geen reactie ontvangen.
Het voorstel is aangenomen.
 
U ontvangt zo spoedig mogelijk de convocaties voor het leveren van uw inbreng en voor het wetgevingsoverleg, dat op woensdag 1 juli aanstaande zal worden gehouden.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

------
E-MAILPROCEDURE

Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën,

in afschrift aan de leden van de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat,
 
Geachte leden,
 
Zojuist hebben de ministers van Financiën en van Infrastructuur en Waterstaat een brief gestuurd over de uitwerking van de steunmaatregelen KLM. Ook is de met die maatregelen samenhangende zesde incidentele suppletoire begroting (Financiën)  aan de Kamer gezonden.
 
Namens de voorzitter van de commissie Financiën leg ik u hierbij, gezien het feit dat nog slechts een vergaderweek resteert voor het zomerreces, een behandelvoorstel voor de brief en de begrotingswet ter besluitvorming voor.
 
De voorzitter heeft, uit hetgeen is opgemerkt tijdens de besloten technische briefing op 15 juni jl. door de commissieleden die daarbij aanwezig waren, geconcludeerd dat brede consensus bestaat ten aanzien van de wijze waarop en de snelheid waarmee de Kamer de steunmaatregelen zou kunnen behandelen. Tijdens genoemde briefing op 15 juni is de optie genoemd van een (snel) schriftelijk overleg, gevolgd door een nog voor het reces te houden plenair debat.
 
Nu in de komende week het (concept)schema voor de plenaire vergadering dusdanig vol is, dat een plenair debat over de steunmaatregelen KLM feitelijk niet kan worden ingepland zonder besluit van de Kamer om een of meer andere debatten uit te stellen, stelt de voorzitter voor om de brief en de begrotingswet te behandelen in een wetgevingsoverleg.
 
Het voorstel luidt als volgt:
  1. De termijn voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg over de brief en voor het leveren van inbreng (feitelijke vragen) voor het verslag bij de incidentele suppletoire begroting vaststellen op maandag 29 juni om 12.00 uur (met verzoek aan de minister om de vragen te beantwoorden voor dinsdag 30 juni om 20.00 uur).
  2. Besluiten tot het behandelen van de brief en het verslag van het schriftelijk overleg daarover en de begrotingswet in een wetgevingsoverleg op woensdag 1 juli, vanaf 19.00 uur.
  3. Stemming over de begrotingswet en eventuele moties op donderdag 2 juli.
Ik verzoek u mij uiterlijk op heden, vrijdag 26 juni 2020 om 15.00 uur te laten weten of uw fractie met het voorstel instemt (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*

Tot slot merk ik nog het volgende op.
Het lid Van Dijck (PVV) heeft in de procedurevergadering van 18 juni verzocht om de minister te verzoeken een technische briefing te doen organiseren over de aandelenstructuur van AF-KLM. Gelet op het beperkte aantal vergaderdagen en de volle plenaire en commissieagenda’s zal deze technische briefing niet meer vóór het zomerreces worden georganiseerd. De heer Van Dijck kan zich daarmee verenigen.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel voor behandelwijze van de brief over uitwerking steunmaatregelen KLM en de daarmee samenhangende begrotingswet

    Te behandelen:

    Loading data

    Loading data