E-mailprocedure : Inbrengdatum Verslag Voorstel van wet tot wijziging van de Wet langdurige zorg in verband met de herziening van het verlies van rechtspersoonlijkheid van het CIZ (35270)

De vergadering is geweest

10 september 2019
11:00 uur
Uitkomst: de volgende fracties hebben gereageerd en ingestemd: VVD, D66, CDA, SP, GroenLinks.
De overige fracties hebben niet gereageerd. Dit betekent dat het voorstel is aangenomen. De inbrengdatum voor het Verslag van het wetsvoorstel wordt dan ook vastgesteld op donderdag 12 september 2019, 14:00 uur
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Van: Post H.
Verzonden: vrijdag 6 september 2019 09:50
Aan: Commissie VWS
CC: GC-Commissie-VWS
Onderwerp: Emailprocedure: inbrengdatum Verslag Voorstel van wet tot wijziging van de Wet langdurige zorg in verband met de herziening van het verlies van rechtspersoonlijkheid van het CIZ (35270)
Urgentie: Hoog
 
Geachte (plv.) leden van de commissie VWS,
 
In de procedurevergadering van 4 september is op verzoek van het lid Slootweg gesproken over bovengenoemd wetsvoorstel dat op maandag 2 september 2019  is ingediend bij de Tweede Kamer. Verzocht werd om het wetsvoorstel snel  in behandeling te nemen in verband met het spoedeisende karakter van dit voorstel. In de procedurevergadering is besloten is om bij het ministerie ambtelijk te informeren naar de spoedeisendheid van het wetsvoorstel en aan de hand daarvan een voorstel richting de commissie te doen.
Het ministerie VWS heeft na ambtelijk informeren het spoedeisende karakter van  het wetsvoorstel bevestigd (zie reactie ministerie hieronder).
 
Derhalve wordt u voorgesteld om de inbrengdatum voor het Verslag van het wetsvoorstel vast te stellen op donderdag 12 september 2019, 14:00 uur
 
U wordt verzocht per ommegaande, doch uiterlijk dinsdag 10 september 2019 om 11:00 uur aan te geven of u met dit voorstel kunt instemmen. (graag Allen beantwoorden op dit e-mailbericht).
Spoedig daarna zal ik u informeren of het verzoek is gehonoreerd.*
 
Met vriendelijke groet,
Harmanda Post
Griffier commissie VWS
 
Mededeling van het ministerie van VWS:
  • Het betreft een technische wijziging;
  • “Het is belangrijk dat dit stuk zo snel mogelijk wordt behandeld. Dit omdat de wetswijziging vóór 1 januari 2020 in werking moet treden, omdat anders automatisch (bij huidig geldende wet) de rechtspersoonlijkheid van het CIZ vervalt. Als die rechtspersoonlijkheid vervalt komt het CIZ (en daarmee de indicatiestelling voor de Wlz en ook de BUK, uitvoeringsregeling bijzondere kinderbijslag voor SZW) in grote problemen. Het CIZ zou in dat geval bijvoorbeeld geen personeel in dienst kunnen hebben, of andere rechtshandelingen verrichten. Er is helaas geen terugvaloptie voor als het niet lukt de deadline te halen.”
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen. als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.