Verantwoordingsdag woensdag 15 mei 2019

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, neemt op woensdag 15 mei 2019 het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2018 en het Rijksjaarverslag 2018 (jaarverslagen van alle ministeries) in ontvangst.

Verantwoordingsdag is de tegenhanger van Prinsjesdag. In plaats van te debatteren over plannen, bekijkt de Kamer op Verantwoordingsdag hoe ze zijn uitgevoerd. Het is dus een belangrijk moment voor de controlefunctie van de Tweede Kamer. Op deze dag, altijd de derde woensdag in mei, biedt de minister van Financiën het Financieel Jaarverslag van het Rijk aan de Tweede Kamer aan in een speciaal koffertje. Het jaarverslag laat zien wat de regering het afgelopen jaar heeft bereikt, wat daarvoor is gedaan en wat dat heeft gekost.

Algemene Rekenkamer

De president van de Algemene Rekenkamer biedt op Verantwoordingsdag een rapport aan de Tweede Kamer aan. In dat rapport beoordeelt de Rekenkamer het regeringsbeleid van het afgelopen jaar: zijn de gewenste beleidsdoelen bereikt en heeft het kabinet zich aan de wettelijke regels gehouden? Ook maakt de Rekenkamer opmerkingen bij de jaarverslagen van de ministeries.

Debat en V100

Op maandag 20 mei 2019 organiseert de Tweede Kamer de jaarlijkse V-100, een burgerpanel dat meehelpt bij het controleren van de regering. Dit jaar zijn honderd mbo-studenten uitgenodigd om vragen te bedenken over het beleid. Een aantal van deze vragen wordt onderdeel van het verantwoordingsdebat op dinsdag 21 mei 2019. Dan debatteert de Tweede Kamer over de jaarverslagen met minister-president Rutte en minister van Financiën Hoekstra.

Live te volgen

De aanbieding van het koffertje met de Rijksjaarverslagen op woensdag 15 mei (10.15 uur – 10.45 uur) en het verantwoordingsdebat op dinsdag 21 mei 2019 zijn live te volgen via www.tweedekamer.nl. 

Noot voor de redactie

Journalisten zijn op woensdag 15 mei 2019 welkom in de Tweede Kamer om aanwezig te zijn bij de ontvangst van het Financieel Jaarverslag en het Rijksjaarverslag. Aanmelden kan via de Stafdienst Communicatie: persvoorlichting@tweedekamer.nl. Voor vragen over de activiteiten rondom verantwoordingsdag kunt u contact opnemen met Anna Kodde via a.kodde@tweedekamer.nl of 06 25 47 58 19.

Journalisten die voor hun werk in de gebouwen van de Tweede Kamer moeten zijn, hebben een accreditatie nodig. Meer informatie daarover is de te vinden op onze website: https://www.tweedekamer.nl/contact_en_bezoek/persinformatie