Start viering 100 jaar algemeen kiesrecht in de Tweede Kamer

logo algemeen kiesrecht blauw

Discussie, debat, demonstraties: jarenlang was Nederland het oneens over wie mocht stemmen. In kleine stappen werd het kiesrecht uitgebreid. In 1919 besliste de Tweede Kamer dat zowel alle mannen als vrouwen stemrecht kregen.

Op donderdag 27 september 2018 geeft de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, het startschot voor de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Zij opent in de Statenpassage de tentoonstelling  Ik vier mijn stem en onthult een borstbeeld van Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid. Om 13:00 uur start het programma.

Onthulling beeld Suze Groeneweg

Suze Groeneweg was de eerste vrouw die een eeuw geleden verkozen was tot Kamerlid. Het borstbeeld krijgt een vaste plek in de Tweede Kamer nabij de Suze Groenewegzaal.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Ik vier mijn stem laat de bijzondere weg naar het algemeen kiesrecht zien én maakt duidelijk hoe het kiesrecht nog steeds in beweging is. De expositie is het hele parlementaire jaar gratis te bezichtigen in de Tweede Kamer.

Feestjaar

In het parlementaire jaar 2018-2019  organiseert de Tweede Kamer een serie van feestelijke activiteiten. Hiermee wil de Kamer aan een zo breed mogelijk publiek de waarde laten zien van onze parlementaire democratie. Want de verworvenheid om in vrijheid te mogen stemmen, is iets om trots op zijn en te vieren.

Noot voor de redacties:

Media zijn op donderdag 27 september van harte welkom om de opening van de tentoonstelling Ik vier mijn stem in de Statenpassage bij te wonen. Aanmelden via de Stafdienst Communicatie: persvoorlichting@tweedekamer.nl of 070-3183003.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Anna Kodde, 06 25475819

De start van de viering en de opening van de tentoonstelling is ook live te volgen op de website van de Tweede Kamer.

Programma:

12.45: Inloop

- Toespraak  Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib.

- Panelgesprek fractievoorzitters van de Tweede Kamer over algemeen kiesrecht

- Onthulling borstbeeld Suze Groeneweg  door de Voorzitter van de Tweede Kamer en Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg. Aansluitend  opening van de tentoonstelling.

14.00: Einde