Laatste plenaire vergadering Tweede Kamer periode 2021 – 2023

Op dinsdag 5 december 2023 vindt de laatste plenaire vergadering van de huidige Tweede Kamer plaats. Op de agenda staat het verslag van de Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven, de vaststelling van de ontwerp-profielschets voor de toekomstige Kamervoorzitter en het afscheid van 80 Kamerleden.

De plenaire agenda ziet er als volgt uit:

12:30 uur Opening vergadering en verslag Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven (Verslag over het verloop van de verkiezingen en besluit over toelating gekozen leden)

De Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven onderzocht het verloop en de vaststelling van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 en heeft de geloofsbrieven van de benoemde nieuwe leden gecontroleerd. De voorzitter van de commissie, Ulysse Ellian (VVD), brengt verslag uit aan de Kamer.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het werk van de Commissie voor het Onderzoek naar de Geloofsbrieven:

Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Na dit verslag kunnen op woensdag 6 december 2023 de 150 gekozen Tweede Kamerleden worden beëdigd. Ook de leden die zitting hebben in de huidige Tweede Kamer en herkozen zijn, leggen dan opnieuw de eed of verklaring en belofte af. 

12:55 Ontwerp profielschets Kamervoorzitter

Op dinsdag 5 december 2023 wordt de ontwerp-profielschets voor de toekomstige Kamervoorzitter vastgesteld. Meer informatie over de verkiezing van de Kamervoorzitter volgt. 

13:00 Afscheid vertrekkende Kamerleden

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, richt het woord tot de leden die afscheid nemen van de Tweede Kamer. Vervolgens krijgt de scheidend nestor Kees van der Staaij (SGP) het woord en zullen een aantal koninklijke onderscheidingen worden verleend. Na een korte schorsing wordt overgegaan tot het afscheid van de vertrekkend Kamervoorzitter.

Actuele vergadertijden van de plenaire vergadering van de Tweede Kamer vindt u op deze website

Bekijk hier de tijdlijn rondom de verkiezingen en de formatie: Verkiezingen 2023 en formatie: tijdlijn | Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Noot voor de redactie waarin informatie over opnamen, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Persloket van de Tweede Kamer via 070 318 3003 of persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Tijdens bijeenkomsten in de plenaire zaal waar veel mediabelangstelling voor is – bijvoorbeeld bij het afscheid van Kamerleden – wordt er op de vloer van de plenaire zaal uitgegaan van een gelimiteerd aantal fotografen en/of cameramensen. 

Fotografen en cameramensen die op dinsdag 5 december opnamen willen maken op de vloer van de plenaire zaal, dienen zich vooraf aan te melden via persvoorlichting@tweedekamer.nl. Aanmeldingen voor de laatste vergadering van de huidige Tweede Kamer moeten voor maandag 4 december 14:00 uur ingediend zijn. Ook fotografen en met een vaste accreditatie, dienen zich vooraf aan te melden. Journalisten ontvangen maandag om uiterlijk 17.00 uur bericht over toewijzing van plekken. 

Accreditatie
Journalisten die voor verslaglegging in het gebouw van de Kamer moeten zijn, hebben daar een accreditatie voor nodig. Journalisten die geen vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, moeten bij hun aanmelding ook een opdrachtbrief meesturen.

Opnamen publieke tribune
Het is ook mogelijk opnamen vanaf de publieke tribune te maken. Ook daar dient u zich voor aan te melden. Afhankelijk van de belangstelling kan het aantal fotografen en/of cameramensen worden beperkt of bij toerbeurt worden toegelaten tot de tribune. 

Foto’s beschikbaar
De Tweede Kamer stelt foto’s beschikbaar via Beeldbank | Tweede Kamer der Staten-Generaal; deze foto’s mogen door redacties rechtenvrij worden gebruikt.

Beelden hoge resolutie
De vergadering wordt gestreamd en uitgezonden op de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. De beelden zijn ook in hoge resolutie te downloaden via Kamerbeelden. Een account aanvragen kan via https://debatdirect.tweedekamer.nl/kamerbeelden.

Over de vergadering van woensdag 6 december volgt later meer informatie.