100 MBO studenten gaan kritisch kijken naar het beleid van de regering

Op maandag 20 mei 2019 organiseert de Tweede Kamer de jaarlijkse V-100, een burgerpanel dat Kamerleden helpt bij het controleren van de regering. Dit jaar zijn honderd mbo-studenten uitgenodigd om kritische vragen te bedenken over het beleid van het kabinet.

De V-100 volgt op de overhandiging van het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2018 en het Rijksjaarverslag 2018 (jaarverslagen van alle ministeries) aan de Tweede Kamer tijdens verantwoordingsdag.

Verantwoordingsdebat

De vragen van de MBO studenten worden onderdeel van het verantwoordingsdebat op dinsdag 21 mei 2019. Dan debatteert de Tweede Kamer over de jaarverslagen met minister-president Rutte en minister van Financiën Hoekstra.

Thema's

De studenten krijgen bij het opstellen van hun vragen hulp van Kamerleden. Er zijn vijf thema’s uit de Rijksjaarverslagen geselecteerd waar de studenten zich over buigen:

  • Kansen op de arbeidsmarkt (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
  • Woningmarkt (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
  • Grenzeloos mbo (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
  • Investeren in veiligheid (Justitie en Veiligheid)
  • Ouderenzorg en verpleeghuiszorg (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

Koffertje

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, neemt deze vragen aan het eind van de middag in ontvangst. De Voorzitter krijgt de vragen overhandigd in een koffertje dat het Cibap, vakschool voor verbeelding in Zwolle, speciaal voor de gelegenheid heeft ontworpen.

Noot voor de redactie

Journalisten zijn op maandag 20 mei welkom in de Tweede Kamer om aanwezig te zijn bij de V-100. De bijeenkomst start om 10.00 uur. Aanmelden kan via de Stafdienst Communicatie: persvoorlichting@tweedekamer.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Anna Kodde via a.kodde@tweedekamer.nl of 06 25 47 58 19.

Journalisten die voor hun werk in de gebouwen van de Tweede Kamer moeten zijn, hebben een accreditatie nodig. Meer informatie daarover is de te vinden op onze website: https://www.tweedekamer.nl/contact_en_bezoek/persinformatie