Zeven petities op dinsdag 28 juni

Van een referendum over een 'Nexit' tot het btw-tarief op yoga, meditatie en mindfulness. De Tweede Kamer ontvangt op dinsdag 28 juni 2016 zes petities van uiteenlopende aard. Ook veranderingen in de rechtspraak, concurrentie in de bouw- en infrasector, onderdrukking van christenen in Turkije en een rapport over antiracisme komen aan bod.

Referendum 'Nexit'

13.30-13.45 uur

Er moet een referendum komen over de vraag of Nederland de Europese Unie (EU) moet verlaten. Daarvoor pleiten de ruim 46.000 ondertekenaars van een petitie voor de commissie voor Europese Zaken. Volgens de initiatiefnemers hebben de EU en de euro de nationale soevereiniteit weggevaagd en 'is alles er alleen maar slechter op geworden'.

Schiphol

13.30-13.45 uur

Op donderdag 30 juni spreekt de commissie voor Infrastructuur en Milieu over de Actieagenda Schiphol. Het kabinet wil de positie van Schiphol als mainport verder versterken. In de aanloop naar het overleg ontvangt de commissie voor Infrastructuur en Milieu een petitie, getiteld: 'Voor de internationale koppositie van Schiphol is actie nodig'. De petitie wordt aangeboden namens onder andere werkgeversvereniging VNO-NCW, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de luchtvaartmaatschappijen KLM, easyJet, KLM Cityhopper, Martinair, Transavia en TUIfly.

Veranderingen in rechtspraak

13.30-13.45 uur

Veel rechters en raadsheren maken zich zorgen over veranderingen in de rechtspraak. Dat blijkt uit een zogeheten Tegenlichtenquête, georganiseerd door een groep rechters van de rechtbank Midden-Nederland. De rechters vinden dat er te veel nadruk komt te liggen op onder andere efficiency en schaalvergroting. Om aandacht te vragen voor de uitkomsten van de enquête, bieden de ‘Tegenlichtrechters’ de commissie voor Veiligheid en Justitie een petitie aan. De commissie spreekt op dinsdag 5 juli met minister Van der Steur over de rechtspraak.

Oneerlijke concurrentie in bouw en infra

13.30-13.45 uur

Ondernemersorganisatie Bouwend Nederland wil oneerlijke concurrentie in de bouw- en infrasector bestrijden. Daarom heeft de organisatie een zespuntenplan met voorstellen opgesteld. De voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, overhandigt het plan aan de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Yoga, meditatie en mindfulness

13.45-14.00 uur

Het btw-tarief op yoga, mediatie en mindfulness moet worden verlaagd. Dat vinden de ruim 12.000 ondertekenaars van een petitie voor de commissie voor Financiën. Over yogalessen waarbij je een zware fysieke inspanning moet leveren, betaal je nu 6% btw. Over ‘gewone’ yoga, meditatie en mindfulness betaal je 21%, omdat dit als ‘luxe’ wordt beschouwd. De initiatiefnemers vinden dat onterecht. Ze wijzen erop dat yoga, meditatie en mindfulness positieve effecten hebben op de mentale gezondheid.

Onderdrukking van christenen in Turkije

13.45-14.00 uur

Mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign heeft een petitie voor de commissie voor Buitenlandse Zaken. Daarin vraagt ze aandacht voor de onderdrukking van christenen in Turkije door het islamitische regime. Als voorbeeld noemt de organisatie de inbeslagname van zes kerken in de Turkse stad Diyarbakir. De Turkse regering heeft deze kerken tot staatseigendom gemaakt. Volgens Jubilee Campaign is dit een schending van de godsdienstvrijheid en mensenrechten.

Antiracisme

13.45-14.00 uur

De vakbond FNV Zorg en Welzijn ondersteunt het Comité 21 maart, dat strijdt tegen racisme en discriminatie. In maart 2016 heeft dit comité in het hele land ruim dertig bijeenkomsten over racisme georganiseerd. De verslagen van deze bijeenkomsten zijn gebundeld in een rapport, inclusief aanbevelingen van groepen die zich met het thema racisme en discriminatie bezighouden, zoals de FNV. Daarom biedt de FNV het rapport aan de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.