Zes petities op dinsdag 6 december

De Tweede Kamer ontvangt op dinsdag 6 december 2016 zes petities. Die gaan onder andere over levenslange gevangenisstraf, de gevolgen van de nieuwe dienstregeling van de NS en de prijs van medicijnen.

Levenslange gevangenisstraf

13.30-13.45 uur

In 2012 werd Berend Smit vermoord. De daders kregen dertig jaar celstraf opgelegd, hoewel levenslang was geëist. De partner van Smit is Ciska Postma. Zij komt met een petitie voor de commissie voor Veiligheid en Justitie naar de Kamer, omdat zij vindt dat een levenslange straf in Nederland écht levenslang moet zijn.

AOW-gat Defensie

13.30-13.45 uur

Militairen en medewerkers bij Defensie die tussen hun 55ste en 60ste met gedwongen leeftijdsontslag zijn gegaan, krijgen een uitkering. Ook zijn er militairen en andere Defensiemedewerkers die een wachtgelduitkering krijgen, bijvoorbeeld omdat ze boventallig waren. Nu de AOW-leeftijd omhoog gaat, kampen beide groepen met een AOW-gat, omdat hun uitkeringen niet doorlopen tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Ze bieden de commissie voor Defensie een petitie aan waarin ze aandringen op een oplossing.

Treinen tussen Zeeland en Randstad

13.30-13.45 uur

Op 11 december 2016 gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Treinen van Vlissingen naar Amsterdam doen er vanaf dan acht minuten langer over. Ook verdwijnt de directe treinverbinding tussen Schiphol en Zeeland. Zeeuwse treinreizigers zijn het hier niet mee eens. Daarom bieden ze de commissie voor Infrastructuur en Milieu een petitie aan.

Dure medicijnen

13.30-13.45 uur

Een groep politieke jongerenorganisaties heeft een manifest voor de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het stuk, getiteld ‘Licence to Heal’, beschrijven ze de wereldwijde problemen rond hoge medicijnprijzen en de (daardoor) slechte toegankelijkheid van medicijnen. De jongerenorganisaties hebben hier concrete oplossingen voor bedacht. Ze worden ondersteund door maatschappelijke organisaties als KWF Kankerbestrijding en patiëntenverenigingen.

Kracht van de regio

13.45-14.00 uur

De Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) is een samenwerkingsverband van regionale en stedelijke ontwikkelingsmaatschappijen. De stichting wijst in een manifest voor de commissie voor Economische Zaken op de cruciale rol van de regio’s in het versterken van de economie. Het manifest bevat ook een regionaal-economische versnellingsagenda en een actieplan om het fysieke vestigingsklimaat te verbeteren.

Behandelindex

13.45-14.00 uur

De behandelindex geeft aan hoe vaak fysiotherapeuten patiënten behandelen voor een bepaalde aandoening, vergeleken met het gemiddeld aantal behandelingen. Fysiotherapeuten vinden dat de kwaliteit van hun behandeling onder druk komt te staan door deze index. Daarom roepen ze de Tweede Kamer in een petitie op de behandelindex te schrappen.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Lees meer over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.