Zelensky spreekt Kamer toe | Четвер 31 березня виступ Зеленського

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak op donderdag 31 maart de Tweede Kamer toe via een live videoverbinding. In dit nieuwsbericht leest u alle ontwikkelingen van die dag.

Donderdag 31 maart – toespraak Zelensky

Op donderdag 31 maart sprak president Zelensky de Tweede Kamer toe via een live videoverbinding. Onder meer de Oekraïense ambassadeur in Nederland Maksym Kononenko en de Nederlandse ambassadeur van Oekraïne Jennes de Mol waren hierbij aanwezig.

  • Kijk de toespraak van president Zelensky terug via Debat Gemist.

Oekraïense vertaling 

Четвер 31 березня – виступ Зеленського

У четвер, 31 березня, о 10:15, президент Зеленський звернеться до Палати представників у прямому ефірі. Присутні - посол України в Нідерландах Максим Кононенко та посол Нідерландів в Україні Єннес де Мол.

Debat na de toespraak

Na de toespraak van president Zelenksy vond er in de Kamer een debat plaats over de toespraak.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist (deel 1 en deel 2). 

Tekst van toespraak 

  • Het ongecorrigeerde verslag van de toespraak van president Zelensky vindt u hier. De tekst is vertaald van het Oekraïens naar het Nederlands. 

Dinsdag 29 maart – commissiegesprek met Oekraïense politici

Op dinsdag 29 maart hadden de commissies Buitenlandse Zaken en Europese Zaken van de Tweede Kamer een digitaal gesprek met de Oekraïense commissie Buitenlandse Zaken, de commissie Integratie van Oekraïne in de EU en de Interparlementaire Samenwerking van de Verkhovna Rada (het Oekraïense parlement).

Kamerleden spraken met de Oekraïense politici over de veiligheidssituatie, de strijd tegen de Russische invasie van Oekraïne en vraagstukken die gaan over de positie van Oekraïne binnen de Europese Unie.  

Achtergrond

Kamervoorzitter Vera Bergkamp had op vrijdag 18 maart 2022 een gesprek met de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Maksym Kononenko. Dit gesprek vond plaats op zijn verzoek. De ambassadeur gaf aan dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de afgelopen weken de parlementen uit verschillende landen heeft toegesproken via een videoverbinding, waaronder in Duitsland, Zweden, Frankrijk, Japan en Italië. President Zelensky verzocht op deze manier ook de Tweede Kamer toe te spreken. Voorzitter Bergkamp legde namens het Presidium het verzoek voor aan de Tweede Kamer. Op dinsdag 22 maart stemde de Kamer hiermee in.

Het is voor het eerst dat een buitenlandse regeringsleider de Kamer tijdens een vergadering in de plenaire zaal toespreekt, ook is het voor het eerst dat een regeringsleider dat zelf verzoekt. Op 26 februari 2021 heeft de Kamer ingestemd met wijzigingen in het Reglement van Orde. Artikel 13.4 maakt het toespreken van de vergadering door buitenlandse regeringsleiders sindsdien mogelijk.

 

 

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00