Zaterdag 20 juni: Tweede Kamer opent deuren op Haagse architectuurdag

Op zaterdag 20 juni 2015 is de Dag van de Architectuur in Den Haag. Ook de Tweede Kamer opent deze dag haar deuren voor het publiek. Bij hoge uitzondering is dan de Stadhouderskamer geopend.

De Stadhouderskamer

De Tweede Kamer op Google Streetview

Als bezoeker kunt u een rondleiding krijgen door de Oude Zaal en kunt u ook rondkijken in de omliggende vertrekken, zoals de Koffiekamer en de Rooksalon. De rondleiders zijn medewerkers van de Kamer. Zij vertellen alles over de rijke geschiedenis van de Kamer, maar ook over het huidige gebruik van deze zalen.

Speciaal voor deze dag is de Stadhouderskamer opengesteld. Deze kamer wordt hoogst zelden gebruikt. In deze ruimte hielden informateurs Henk Kamp en Wouter Bos in 2012 de formatieonderhandelingen voor een nieuw kabinet. Ooit was het de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V. Op wat technische aanpassingen en nieuwe stoelen na, ziet de Stadhouderskamer er nog precies zo uit als toen stadhouder Willem V van Oranje-Nassau hem in 1790 gebruikte.

Aanmelden

Voor de rondleidingen kunt u zich aanmelden op de website van de Dag van de Architectuur: www.dvda-denhaag.nl. Daar vindt u ook een overzicht van andere bijzondere plekken om te bezoeken in den Haag, zoals de Haagse Toren (het Strijkijzer), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het nieuwe Sijthoffgebouw.