Wim-Jan Renkema (GroenLinks) beëdigd

Op woensdagmiddag 13 juni 2018 is Wim-Jan Renkema (50) beëdigd als nieuw Tweede Kamerlid voor de fractie van GroenLinks. Renkema was onderwijsbestuurder en stond op nummer 16 van de kieslijst van GroenLinks tijdens de verkiezingen van 15 maart 2017. Hij is de opvolger van Liesbeth van Tongeren, die dinsdag 12 juni afscheid nam. Na acht jaar Kamerlidmaatschap is zij benoemd als wethouder duurzaamheid en energietransitie in Den Haag.

Plenaire zaal Tweede Kamer

Afgelopen week werden al drie nieuwe leden van de Tweede Kamer beëdigd. Op woensdagmiddag 6 juni was de beëdiging van Paul Smeulders (GroenLinks) als vervanger van Linda Voortman. Daarna nam Rik Grashoff (GroenLinks) afscheid als Kamerlid. Hij is opgevolgd door Laura Bromet, die op donderdag 7 juni werd beëdigd. Op dinsdag 5 juni was de installatie van John Kerstens (PvdA) als opvolger van Sharon Dijksma.

John Kerstens

John Kerstens
John Kerstens (PvdA)

John Kerstens (53) was eerder ook al zo’n 4,5 jaar Kamerlid, van 2012 tot 2017. Hij is de opvolger van Sharon Dijksma, die na een jarenlange politieke carrière in Den Haag, als Tweede Kamerlid en staatssecretaris, op donderdag 31 mei afscheid nam. Zij gaat aan de slag als PvdA-wethouder in Amsterdam.

Paul Smeulders

Paul Smeulders
Paul Smeulders (GroenLinks)

Ook bij de fractie van GroenLinks is er een wisseling. Direct na de beëdiging van PvdA’er John Kerstens op dinsdag 5 juni nam Linda Voortman afscheid van de Tweede Kamer. Zij wordt na acht jaar Kamerlidmaatschap wethouder voor GroenLinks in Utrecht, met werk en inkomen, personeel en organisatie en diversiteit in haar portefeuille.

Paul Smeulders (30) werd op woensdag 6 juni geïnstalleerd als opvolger van Voortman als Kamerlid. Hij stond bij de verkiezingen van 15 maart 2017 op nummer dertien van de GroenLinks-kieslijst. Sinds 2014 was hij wethouder in Helmond.

Laura Bromet

Laura Bromet tijdens haar installatie op donderdag 7 juni
Laura Bromet tijdens haar installatie op donderdag 7 juni

Rik Grashoff (GroenLinks) nam op woensdag 6 juni afscheid van de Kamer. Hij was Kamerlid van november 2010 tot september 2012 en van mei 2015 tot juni 2018. Grashoff vertrekt omdat hij volgens een verklaring van GroenLinks 'niet de volledige waarheid' heeft verteld over zijn relatie met partijvoorzitter Marjolein Meijer. Laura Bromet (48) is de opvolger van Grashoff. Zij was wethouder in de gemeente Waterland. Haar beëdiging was op donderdagmiddag 7 juni.

Naar boven