Werkbezoek Utrecht in het teken van drugsgerelateerde problematiek

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid bracht op maandag 4 oktober een werkbezoek aan Utrecht. De commissieleden waren daar op uitnodiging van burgemeester Sharon Dijksma, die wilde praten over de rol die Midden-Nederland speelt in de (inter)nationale drugshandel.

Drugscriminaliteit in Midden-Nederland

Midden-Nederland speelt een centrale rol in de (inter)nationale drugshandel. In totaal zijn daar zo’n 150 criminele samenwerkingsverbanden actief, waarvan vijftig in de stad Utrecht. Maar liefst negentig van deze organisaties zijn direct te linken aan de cocaïnehandel. De handel in drugs is lucratief, er gaan enorme bedragen in om en het is onlosmakelijk verbonden met excessief geweld en andere vormen van criminaliteit. Veel internationaal actieve ram- en plofkrakers zijn woonachtig in Utrecht en diverse ‘kopstukken’ – zoals Ridouan Taghi – zijn afkomstig uit deze regio en/of hebben er nauwe banden mee.

Bestrijding

Volgens burgemeester Dijksma zijn kwetsbare jonge mensen in de regio een gemakkelijk doelwit voor de georganiseerde criminaliteit. Zij realiseren zich niet  dat ze op deze manier in een wereld worden gezogen waar je moeilijk nog uitkomt. Kamerleden van de commissie brachten een bezoek aan Utrecht om te kijken wat de bestaande aanpak van drugsgerelateerde problematiek is en te onderzoeken op wat voor manieren drugscriminaliteit in de regio verder kan worden bestreden.

Programma

Kamerleden spraken onder andere met de politie, ervaringsdeskundigen, wijkagenten en een officier van justitie. Er werd gesproken over de vraag hoe te voorkomen dat jongeren bij de drugsorganisaties terecht komen en daar doorgroeien, de aanpak van criminele families en wat dit vraagt van de zorg- en veiligheidspartners en andere organisaties. Ook maakten de Kamerleden (Ingrid Michon-Derkzen VVD, Joost Sneller D66, Barbara Kathmann Pvda, marieke Koekkoek Volt, Mirjam Bikker ChristenUnie en Ruud Verkuijlen VVD) een fietstocht langs plekken waar de drugsproblematiek duidelijk te zien is.