Werkbezoek Ethiopië in het teken van migratie

De commissie voor Veiligheid en Justitie was van donderdag 20 oktober tot en met maandag 24 oktober 2016 op werkbezoek in Ethiopië. De commissieleden spraken er over het migratiebeleid, de opvang van vluchtelingen en de huidige politieke situatie in het land.

Kamerleden op bezoek bij een project van hulporganisatie ZOA in Ethiopië
Kamerleden op bezoek bij een project van hulporganisatie ZOA in Ethiopië

Ethiopië huisvest zo’n 780.000 vluchtelingen uit met name de buurlanden Zuid-Soedan, Somalië en Eritrea. Het doel van het werkbezoek was een beter beeld te krijgen van het migratiebeleid en de vluchtelingensituatie in het land. In maart 2016 maakte het kabinet bekend dat Nederland en Ethiopië gaan samenwerken om de positie van migranten en vluchtelingen te verbeteren.

Doorreizen

Veel Eritrese vluchtelingen die in het noorden van Ethiopië worden opgevangen, willen doorreizen, onder meer naar Europa. De Nederlandse delegatie sprak met hen in de vluchtelingenkampen Endabaguna en Hitsats. Daar bezochten de commissieleden projecten van onder andere UNHCR en ZOA. Vluchtelingen hebben hier bijvoorbeeld de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Ook de lokale gemeenschap wordt daarbij ondersteund. In de hoofdstad Addis Abeba bezocht de delegatie een transitcentrum voor teruggekeerde minderjarige vluchtelingen. Ze sprak hier met IOM en Unicef. Verder voerden de Kamerleden gedurende het werkbezoek gesprekken over het thema migratie met de Ethiopische regering, leden van het parlement, de Afrikaanse Unie en verschillende opvang- en ontwikkelingsorganisaties.

Noodtoestand

Ethiopië is een van de armste land ter wereld, de (jeugd)werkloosheid is er hoog en 18 miljoen mensen zijn van voedselhulp afhankelijk. Er heerst steeds meer onvrede onder de bevolking over het politieke systeem en de mensenrechtensituatie in het land. Vanwege de recente protesten tegen het regeringsbeleid en de vernielingen die zijn aangericht op verschillende plaatsen in het land heeft de premier van Ethiopië op 9 oktober 2016 de noodtoestand afgekondigd. De delegatie sprak hierover met leden van het Ethiopische parlement en met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties.

Delegatie

De volgende leden van de commissie voor Veiligheid en Justitie gingen mee met het werkbezoek naar Ethiopië:

  • Loes Ypma (delegatieleider, PvdA)
  • Malik Azmani (VVD)
  • Anne Mulder (VVD)
  • Attje Kuiken (PvdA)
  • Sharon Gesthuizen (SP)
  • Mona Keijzer (CDA)
  • Linda Voortman (GroenLinks)
  • Norbert Klein (Klein)
Naar boven