Voorzitter spreekt tijdens herdenking slag om de residentie

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft een toespraak gehouden tijdens de herdenking van de slag om de residentie op zaterdag 10 mei in Den Haag. In haar toespraak heeft Van Miltenburg de slag om de residentie in 1940 gemarkeerd als kantelpunt in de Nederlandse geschiedenis.

Met de herdenking van de slag om de residentie is stilgestaan bij de Duitse aanval op de vliegvelden Ypenburg, Valkenburg en Ockenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel van deze aanval was het gevangen nemen van leden van het koningshuis, de regering en de legerleiding. Naast Kamervoorzitter Van Miltenburg spraken ook burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag en de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens (in zijn hoedanigheid als Gouverneur der Residentie).

Locatie en programma

De herdenking van de slag om de residentie vond zaterdag 10 mei plaats bij het stationsgebouw van het voormalige vliegpark Ypenburg. De bijeenkomst is afgesloten met het Wilhelmus, een kranslegging en een fly-past van historische vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht.

Meer informatie

Meer informatie over de herdenking van de slag om de residentie is te vinden via de website van de gemeente Den Haag.

De speech van de Voorzitter kunt u teruglezen op de pagina met toespraken.