Vijf petities in week van 14 februari

De Tweede Kamer ontvangt in de week van 14 februari 2017 vijf petities. Op dinsdag 14 februari zijn er petities over statiegeld op kleine PET-flesjes, de pensioenleeftijd van politieagenten, de strafmaat bij zinloos geweld en de luchtkwaliteit in Nederland. Op woensdag 15 februari krijgt de Kamer een petitie over de Groningse gaswinning.

Dinsdag 14 februari 2017

13.30-13.45 uur

Statiegeld op kleine plastic flesjes

De Leidse ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga wil dat er statiegeld komt op kleine PET-flesjes, net zoals op grote plastic flessen. Volgens Tinga belandt er hierdoor tot zo’n 80% minder zwerfvuil op straat en in zee. Zijn petitie voor de commissie voor Infrastructuur en Milieu is door meer dan 50.000 mensen ondertekend. De commissie vergadert op donderdag 16 februari over de circulaire economie en bespreekt dan ook de statiegeldkwestie.

Pensioenleeftijd politie

Het Platform Bezorgde Dienders, waarin politieagenten zich hebben verenigd, heeft een petitie voor de commissie voor Veiligheid en Justitie. De politieagenten vinden dat agenten eerder moeten kunnen stoppen met werken, omdat hun werk zowel mentaal als fysiek zwaar is. Eerder was er een speciale regeling waarmee agenten op hun 60ste met pensioen konden (functioneel leeftijdsontslag). Inmiddels is dat 67 jaar en drie maanden.

13.45-14.00 uur

Zinloos geweld

Daders van zinloos geweld worden in het huidige rechtssysteem beschermd, vindt Vera Kok. Haar man kwam in 2015 door zinloos geweld om het leven. De dader kreeg vier jaar cel. Dat is veel te weinig, vindt Kok. In een petitie voor de commissie voor Veiligheid en Justitie pleit ze voor een verandering van de strafwet, zodat de strafmaat meer in verhouding kan komen te staan met het gepleegde feit.

Luchtkwaliteit

Het Longfonds is in januari 2017 een campagne gestart waarin mensen kunnen controleren hoe (on)gezond de lucht is die zij in hun buurt inademen. Al ruim 350.000 mensen hebben dat gedaan. Het Longfonds heeft hun resultaten, wensen en vragen gebundeld. Het wil een selectie hiervan aanbieden aan de commissie voor Infrastructuur en Milieu via een scherm, zodat de deelnemers ‘een gezicht’ krijgen. Op donderdag 16 februari bespreekt de commissie de Nederlandse luchtkwaliteit.

Woensdag 15 februari 2017

13.30-13.45 uur

Gaswinning Groningen

De provincie Groningen, de Groninger Bodembeweging, Milieudefensie, Gasberaad en een aantal Groningse gemeenten hebben een petitie voor de commissie voor Economische Zaken. Die gaat over de toekomst van de aardgaswinning in Groningen. Volgens de indieners moet er een nieuwe aanpak komen. De huidige aanpak herstelt het vertrouwen van de Groningers namelijk niet en benut de kansen die Groningen biedt onvoldoende. Op woensdag 15 februari debatteert de Tweede Kamer vanaf 14.30 uur over mijnbouw.

Petities voor de Tweede Kamer

petities
Fysieke overhandiging van petities op de dinsdagmiddag in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Lees meer over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.