Vijf petities op dinsdag 15 maart

De Tweede Kamer krijgt op dinsdag 15 maart vijf petities. Die gaan over het opnemen van levenloos geboren kinderen in de basisregistratie, over racisme en discriminatie, het behoud van de apotheek in het Zuid-Hollandse Arkel, de rechten van Syrische kinderen en het scheiden van koekalfjes van hun moeder.

Levenloos geboren kinderen in basisregistratie

13.30-13.45 uur

Ouders van levenloos geboren kinderen krijgen op dit moment alleen een ‘akte van een levenloos geboren kind’. Deze akte wordt niet opgenomen in het BRP. De ruim 80.000 ondertekenaars van de petitie ‘Ik wil ook in het BRP!’ willen daar verandering in brengen. Ze willen dat levenloos geboren baby’s worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en dat de ouders een geboorteakte ontvangen. Deze petitie is een initiatief van enkele ouders van levenloos geboren kinderen. Zij bieden de petitie aan aan de commissie voor Binnenlandse Zaken en de commissie voor Veiligheid en Justitie.

Racisme en discriminatie

13.30-13.45 uur

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ontvangt een petitie van het Comité 21 maart. Dit comité, een samenwerkingsverband van ruim honderd maatschappelijke organisaties, verzet zich tegen racisme en discriminatie. Met de petitie vraagt het comité aandacht voor de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. De petitie van het Comité 21 maart wijst de commissie voor SZW ook op de demonstratie die het op 19 maart in Amsterdam organiseert tegen racisme en discriminatie.

Arkelse apotheek

13.30-13.45 uur

De Dorpsraad Arkel biedt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een petitie aan voor het behoud van de apotheek in het Zuid-Hollandse Arkel. Deze dreigt te worden gesloten voor inwoners van het eigen dorp, omdat in Gorinchem, op vier kilometer afstand van Arkel, een andere apotheek is gevestigd. De inwoners bieden de petitie aan op de dag vóór het algemeen overleg over eerstelijnszorg, waar dit onderwerp ter sprake kan komen.

No Lost Generation: Syrische kinderen

13.45-14.00 uur

De commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ontvangt een petitie van het (internationale) initiatief No Lost Generation van Save the Children en UNICEF. In een rapport dat Save the Children in maart 2016 heeft gepubliceerd, staat dat naar schatting een kwart miljoen Syrische kinderen in belegerd gebied leeft, afgesloten van de buitenwereld. Tijdens het aanbieden van de petitie op 15 maart laten Save the Children en UNICEF korte filmpjes zien waarin kinderen zelf vertellen over de gevaren die zij hebben doorstaan.

Kalfjes bij hun moeder

13.45-14.00 uur

Een groep melkveehoudsters heeft een petitie voor de commissie voor Economische Zaken. Zij verzetten zich tegen het voorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren om kalfjes langer bij hun moeder te laten blijven. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor haar motie. Volgens de melkveehoudsters is er een grotere kans op het overdragen van ziektes als koe en kalf langer bij elkaar blijven. Ook voorzien ze meer stress bij de dieren als ze pas na enige tijd van elkaar worden gescheiden. De petitie wordt ingediend namens 230 melkveehoudsters.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.