Veiligheid Defensie ondermaats: gesprek met onderzoekscommissie

Wat moet er veranderen aan het veiligheidsbeleid van Defensie? Om die vraag draaide het op donderdag 1 februari 2018 in een gesprek tussen Kamerleden van de commissie voor Defensie en Jeroen van der Veer, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar het veiligheidsbeleid bij Defensie. De commissie concludeerde dat de veiligheid binnen Defensie niet op orde is.

marcherende militairen
Militairen bij de Van Ghentkazerne in Rotterdam (Foto: Rijksvastgoedbedrijf/Corné Bastiaansen)

‘Het moet en kan veiliger’

De commissie-Van der Veer deed onderzoek naar de veiligheidscultuur binnen Defensie. In het onderzoeksrapport ‘Het moet en kan veiliger!' concludeert de commissie dat de bedrijfsveiligheid bij Defensie onvoldoende is: "Zo is er lange tijd niet actief strategisch gestuurd op veiligheid, is de defensiebrede veiligheidsorganisatie te klein en is het veiligheidsmanagementsysteem onvoldoende ingevoerd. Ook is op een aantal plekken in de organisatie de veiligheidscultuur onvoldoende ontwikkeld."

Mortierongeluk Mali

De commissie is ingesteld naar aanleiding van de bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het mortierongeval in Mali op 6 juli 2016. Hierbij kwamen twee militairen om en raakte een derde militair ernstig gewond. Dit leidde op 3 oktober 2017 tot het aftreden van toenmalig Defensieminister Jeanine Hennis. De commissie-Van der Veer vindt dat Defensie meer prioriteit moet geven aan veiligheidsbeleid, om incidenten zoals in Mali in de toekomst te voorkomen. De Kamerleden van de commissie voor Defensie gaan hierover in gesprek met commissievoorzitter Van der Veer. De commissie wacht nog op een reactie van het kabinet op het rapport. Daarover zal de commissie in een algemeen overleg spreken met minister Bijleveld van Defensie.