Uitslag Oekraïnereferendum centraal in debat

De uitslag van het Oekraïnereferendum kwam woensdagavond 13 april 2016 aan bod in een plenair debat met premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Op woensdag 6 april stemde een meerderheid tegen het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Het debat op 13 april ging over de vraag wat Nederland met die uitslag doet. Het kabinet wil hierover eerst gesprekken voeren in Brussel. De coalitiepartijen steunen dat standpunt, maar de gehele oppositie wil dat er een intrekkingswet komt.

Verslag

Uitslag

Op woensdag 6 april hield Nederland een raadgevend referendum over de EU-associatieovereenkomst met Oekraïne. Ruim 32% van de kiesgerechtigden maakte de gang naar de stembus, waarmee de drempel voor een geldig referendum (30%) werd gehaald. Het neekamp haalde 61,1% van de stemmen binnen. Het debat op woensdag 13 april draait om de vraag welke invloed de uitslag heeft op de ratificatie van het verdrag door Nederland.

Evaluatie

In de aanloop naar het debat stuurde minister Koenders dinsdag 12 april namens het kabinet een brief over het referendum naar de Kamer. Daarin schrijft hij dat het kabinet uiterlijk in september een evaluatie van het referendum wil presenteren. Daarnaast neemt het kabinet de ‘noodzakelijke tijd’ voor een oordeel over de uitslag. Tijdens het debat op 13 april bleken de coalitiepartijen dit voorstel te steunen. De voltallige oppositie echter wil dat er een intrekkingswet komt.

Vervolg

Op dinsdag 19 april stemt de Kamer over de moties die tijdens het debat over het Oekraïnereferendum zijn ingediend. Deze moties zijn te vinden in het woordelijk verslag van het debat.

Zie ook

Op dinsdag 12 april maakte de Kiesraad de precieze uitslag van het referendum bekend.