Tweede Kamerleden nemen afscheid

In de plenaire zaal van de Tweede Kamer is op dinsdag 30 maart afscheid genomen van 69 Kamerleden. Zij zijn na de verkiezingen op 17 maart niet herkozen of hebben uit eigen beweging besloten om de Kamer te verlaten. Kamervoorzitter Khadija Arib sprak de vertrekkende Kamerleden persoonlijk toe. In verband met de coronamaatregelen gebeurde dat in drie rondes.

Speech

"Vandaag is de laatste keer dat wij in deze samenstelling bij elkaar komen. Van 69 collega’s nemen we vandaag afscheid", begon de Kamervoorzitter haar toespraak. "Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn. Maar het is ook de geboorte van een herinnering. Vanuit die gedachte besteden we aandacht aan dit bijzondere moment." In de 3,5 uur durende bijeenkomst had de Kamervoorzitter Arib voor elk vertrekkend Kamerlid een persoonlijk woord.

Koninklijke onderscheiding

Veertien vertrekkende Kamerleden kregen een koninklijke onderscheiding: André Bosman (VVD), Pia Dijkstra (D66), Remco Dijkstra (VVD), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Martijn van Helvert (CDA), Helma Lodders (VVD), Selçuk Öztürk (DENK), Léonie Sazias (50PLUS), Madeleine van Toorenburg (CDA), Hayke Veldman (VVD), Kees Verhoeven (D66), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Eric Ziengs (VVD). Allen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Afsluiting

Kamervoorzitter Arib sloot het afscheid af met de woorden: "We hebben mooie en verdrietige momenten met elkaar gedeeld. U kunt met trots terugkijken op uw tijd dat u het volk mocht dienen. Ik wens u heel veel succes met wat er in de toekomst op uw pad komt, het ga u allemaal goed." U kunt het afscheid later terugkijken via Debat Gemist.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Loading
00:00
00:00

Naar boven