'Lubbers zocht naar harmonie'

In haar speech tijdens de herdenking van Lubbers omschreef Kamervoorzitter Khadija Arib de oud-premier als een persoon met 'diepgewortelde idealen': "Maar hij staarde zich nooit blind op zijn eigen gelijk. Hij zocht naar harmonie. Naar wat goed is voor de hele samenleving. Daarbij was 'gerechtigheid' het kernwoord. (...) Wij herdenken hem met groot respect en grote dankbaarheid voor de manier waarop hij onze democratie diende. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen."

Kamerleden staand in plenaire zaal

Langstzittende premier

De CDA'er Lubbers was de langstzittende premier van Nederland. Hij gaf leiding aan drie kabinetten. Twee daarvan waren met de VVD en één met de PvdA.

'Grote betekenis voor Nederlandse politiek'

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib noemt Lubbers een warme en hartelijke man met een groot hart voor onze democratie. "Als premier had hij altijd veel respect voor de Tweede Kamer. Hij is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse politiek."

Stemmingen op woensdag 21 februari 2018

In verband met de uitvaart van Ruud Lubbers op dinsdag 20 februari stemt de Kamer op woensdag 21 februari over alle onderwerpen van 13 tot en met 15 februari. Klik voor een overzicht van de moties, het wetsvoorstel en het amendement waarover de Kamer op woensdag 21 februari stemt.

Oud-premier Lubbers (links) bij de onthulling van het borstbeeld van oud-minister Marga Klompé in 2012, naast zijn ambtsvoorganger Piet de Jong (†2016).
Oud-premier Lubbers (links) bij de onthulling van het borstbeeld van oud-minister Marga Klompé in 2012, naast zijn ambtsvoorganger Piet de Jong (†2016).