Twee petities op dinsdag 15 november

De Tweede Kamer ontvangt op dinsdag 15 november twee petities. Die gaan over de mogelijkheid om kinderen een dubbele achternaam te geven (van de vader én de moeder) en over extra geld voor de podiumkunstensector.

Dubbele achternaam

13.30-13.45 uur

Het moet in Nederland mogelijk worden om kinderen een dubbele achternaam te geven, vindt docente Laura Kraak (26). Kinderen kunnen daarmee de achternaam van zowel de moeder als de vader dragen. Volgens Kraak kan het Belgische systeem als voorbeeld dienen voor deze aanpassing van het naamrecht. In België is het sinds 2014 mogelijk om een kind maximaal twee achternamen te geven. Als ouders daar niet expliciet voor kiezen, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader, zoals nu. Kraak biedt de commissie voor Veiligheid en Justitie een petitie aan met dit voorstel. 

Podiumkunsten

13.45-14.00 uur

Volgens de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten en Kunsten ’92 is er zeker €14 miljoen extra nodig voor de cultuursector. Anders zijn sommige cultuurproducenten genoodzaakt om vanaf 2017 te stoppen met hun activiteiten. Het gaat vooral om het middenveld in de podiumkunstensector. De brancheorganisaties vinden dat de cultuurbegroting structureel moet worden aangevuld. Daarom hebben zij een petitie voor de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Lees meer over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.