Twee petities op dinsdag 13 december

De Tweede Kamer ontvangt op dinsdag 13 december 2016 twee petities. Die gaan over het platteland van de toekomst en over de rol van het vak aardrijkskunde in het onderwijs.

Platteland van de toekomst

13.30-13.45 uur

Frank Berendse, hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan de Wageningen Universiteit, beschrijft in zijn boek Wilde apen – Natuurbescherming in Nederland zijn toekomstvisie op het platteland. Berendse stelt voor een groter deel van het platteland te reserveren voor recreatie en water en minder voor landbouw. Dat zou aansluiten bij de huidige economische ontwikkeling en is beter voor het milieu. Berendse presenteert zijn voorstellen aan de commissie voor Economische Zaken.

Aardrijkskunde

13.45-14.00 uur

Wereldoriëntatie en aardrijkskunde zijn belangrijk om de internationale component in het onderwijs te versterken. Dat vinden het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, een docent aardrijkskunde en een bijzonder hoogleraar onderwijsgeografie. In een petitie voor de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verwijzen ze naar een advies van de Onderwijsraad, getiteld ‘Internationaliseren met ambitie’. Volgens de indieners wordt aardrijkskunde in dat advies onterecht niet genoemd. Op woensdag 14 december is er een debat over het advies.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Lees meer over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.